Pale: Održan seminar “Rodne predrasude u primjeni prava”

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i Atlantske inicijative BiH danas je u prostorijama Pravnog fakulteta u Palama održan seminar i promocija zbornika radova pod nazivom „Rodne predrasude u primjeni prava“.

Prodekan za naučno-istraživački rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković kaže da je današnji seminar završetak jednog projekta u kojem je učestvovalo 6 državnih pravnih fakulteta iz BiH, kao i Atlantska inicijativa BiH koja predstavlja udruženje iz Sarajeva, a koje je i nosilac tog projekta.

„Radi se o tome da smo mi u okviru projekta kao predstavnici fakulteta i predstavnici Atlantske inicijative pokušali da razgovaramo o temi gdje se nalaze slaba rješenja u našem zakonodavstvu kada je u pitanu ostvarivanje rodne ravnopravnosti“, rekao je Marković i dodao da je takođe bilo govora i tome kakva je praksa sudova, tužilaštava i drugih organa vlasti koji se u praksi susreću sa problemom rodne neravnopravnosti, odnosno diskriminacije polova.

On kaže da su rješenja po pitanju rodne ravnopravnosti u našem zakonodavstvu preuzimana iz Evropskog zakonodavstva iz međunarodnih konvencija.

„Rješenja koja su sadržana u našim zakonima su u principu dobra, ali ono što je problematično jeste da mnoga od tih rješenja imaju programski karakter. To znači da te norme nisu u dovoljnoj mjeri razrađene i konkretizovane“ rekao je Marković.

On je istakao da se iz tog razloga oni koji su žrtve diskriminacije suočavaju sa problemima prilikom zaštite svog prava na ravnopravnost.

„Nekad se čini da je zakonodavac prosto prepisivao strane norme, nije se dovoljno potrudio da ih prilagodi našoj stvarnosti ni da ih u dovoljnoj mjeri razradi. S druge strane, kod nas postoje brojni stereotipi, tradicionalan način razmišljanja koji dovodi do problema u primjeni i onih normi koje su dobre“, izjavio je Marković.

Marković je naglasio da je potrebna promjena u zakonodavstvu, u smislu konkretizacije zakonskih rješenja.

U okviru seminara predstavljen je i priručnik “Rodne predrasude u primjeni prava”.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.