Pale: Neusklađenost ponude i potražnje uzrok nezaposlenosti mladih

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Neusklađenost ponude i potražnje predstavlja jedno od najvećih ograničenja za rast i zapošljavanje, ukazano je tokom sastanka predstavnika Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Evropske trening fondacije /ETF/.

Na sastanku je konstatovano da bi informacije o trendovima na tržištu rada i potrebama za vještinama pomogle vlastima i drugim zainteresovanim stranama da definišu politike usmjerene na zapošljavanje, obuku i razvoj vještina.

Ove informacije bi predstavljale i osnovne smjernice za mlade i aktivne tražioce zaposlenja prilikom odlučivanja o izboru zanimanja i karijere“, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje nakon sastanka delegacije Zavoda, koju je predvodio zamjenik direktora Gordan Latinović, sa predstavnikom ETF-a Kristinom Merejta, stručnjakom za tržište rada.

Na sastanku, čiji je cilj bio finalizacija izvještaja o anketama poslodavaca i analiza tržišta rada, razgovarano je i o prijedlozima za unapređenje, uključujući mogućnosti podrške od ETF-a i drugih organizacija, kao što su IPA/EU fondovi, radi prilagođavanja i proširivanja prakse anketiranja poslodavaca i omogućavanja što bolje analize tržišta rada.

Evropska trening fondacija je, u saradnji sa institucijama tržišta rada BiH, u prošloj i u ovoj godini omogućila reviziju instrumenata i praksi za ispitivanje potreba tržišta rada i poslodavaca, a preliminarni nalazi i preporuke odnose se na identifikaciju mogućnosti za poboljšanje metodologije anketiranja poslodavaca koje sprovode javne službe zapošljavanja u BiH, te pronalaženje mogućnosti kombinovanja rezultata ankete poslodavaca sa drugim izvorima podataka, radi postizanja potpune slike o tržištu rada i potrebnim vještinama.

Preporuke se odnose i na predlaganje seta preporuka u vezi sa analizom tržišta rada da bi potrebe tržišta rada bile u potpunosti sagledane i obezbijeđene značajne i pouzdane informacije za politike usklađivanja vještina i potreba tržišta rada.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.