Milionske štete zbog nelegalne sječe šuma- Najviše bespravne sječe na području ŠG “Jahorina” i ŠG “Romanija”

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Prema podacima “Šuma Republike Srpske”, zabilježena šteta po osnovu bespravne sječe u prošloj godini iznosila je 19.210 metara kubnih, što je gubitak od 2.891.895 KM.

“Podneseno je 667 krivičnih i 1.471 prekršajna prijava. Riješene su 83 krivične i 532 prekršajne prijave. Kao što se može vidjeti, veoma je mali broj riješenih prijava, tako da je procenat naplaćenih šteta u odnosu na one za koje su podnesene prijave svega 2,3 odsto”, rečeno je Srni u “Šumama Srpske”.

Najviše bespravnih sječa tokom prošle godine evidentirano je na područjima šumskih gazdinstava “Jahorina”, gdje šteta iznosi 6.614 metara kubnih ili 1. 265.673 KM, “Romanija” sa 1.689 metara kubnih ili 308.373 KM, “Prijedor” sa 2.587 metara kubnih ili 258.329 KM, “Doboj” sa 1.435 metara kubnih ili 202.788 KM i “Borja” sa 1.039 metara kubnih ili 57.440 KM.

Iako je proteklih godina smanjena šteta pričinjena bespravnom sječom, iz “Šuma Srpske” ističu da to i dalje predstavlja veliki problem, zbog čega bi saradnju koja postoji sa MUP-om, tužilaštvima, sudovima i drugim nadležnim institucijama, trebalo intenzivirati.

Republička šumarska inspekcija je tokom prošle godine u 290 slučajeva oduzela šumske drvne sortimente u ukupnoj količini od 2.120 metara kubnih, čija je vrijednost procijenjena na 163.852 KM.

“Za prva tri mjeseca tekuće godine Republička šumarska inspekcija oduzela je 209 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, čija je vrijednost 19.643 KM”, rekla je Srni portparol Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

Ona je navela da su ove aktivnosti sprovedene u okviru planskih zadataka, redovnih i vanrednih kontrola i aktivnosti, na realizaciji Akcionog plana za suzbijanje bespravnih sječa, krađa i nelegalnog prometa drvnih sortimenata.

“Šumski drvni sortimenti oduzeti su na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu jer je kontrolama utvrđeno da nisu žigosani ili obrojčeni, ili im nedostaje prateći otpremni iskaz, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi”, istakla je Makivićeva.

Ona je naglasila da je nadležnim policijskim upravama i tužilaštvima upućen veliki broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima, te da je potrebno sprovesti dodatne istrage.

Makivićeva je dodala da je Zakon o šumama predvidio kazne za bespravnu sječu fizičkim licima od 300 KM do 900 KM, pravnim licima od 3.000 do 9.000 KM, dok će odgovorno lice u pravnom licu biti kažnjeno iznosom od 500 do 1.500 KM.

Ona kaže da je čuvanje šuma i šumskog zemljišta u svojini Srpske povjereno “Šumama Republike Srpske”, nacionalnim parkovima “Kozara”, “Sutjeska” i “Industrijskim plantažama”, a za čuvanje privatnih šuma odgovorni su isključivo njihovi vlasnici.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.