Kada će zatvor u Istočnoj Ilidži primiti prve zatvorenike?

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: RTRS

Odavno izgrađeni zatvor BiH u Istočnoj Ilidži još čeka prve stanare. I pritom, zbog vrzinog kola oko tehničkog prijema, proizvodi gubitke od čak 530.000 maraka na mjesečnom nivou.

Od oktobra to bi moglo biti i 900.000 KM. Stoga je Savjet ministara i zatražio da se hitno moraju završiti pregovori u vezi sa cijenom tehničkog prijema.

Značajan i skup projekat, u koji je uloženo oko 40 miliona evra, i danas je prazan. Osam mjeseci čekanja na tehnički prijem objekata zatvora, priznaju u resornom bh. ministarstvu, nedopustivo je – šalje se i te kako loša sliku i građanima i donatorima i kreditorima. Koja pritom i nevjerovatno košta.

“Mi mjesečno gubimo oko 530.000 KM, grubo procijenjenih zbog toga što nije tehnički prijem završen. Moram reći bh. javnosti da ćemo već od desetog mjeseca, ako zatvor ne bude u funkciji, taj iznos povećati na 900.000 KM na mjesečnom nivou”, rekao je Јosip Grubeša, ministar pravde BiH.

Podsjećamo, spor je ispao zbog toga što je opština Istočna Ilidža povećala cijenu tehničkog prijema na enormnih 526.000 maraka, a osporavan je i izbor Unis instituta za obavljanje ovog posla. Iz opštine ovih dana poručuju da su imali pravo u izboru firme, ali da cijena više nije u njihovoj nadležnosti.

“Svi dalji postupci, kao i cijena tehničkog prijema više nisu u nadležnosti opštine, već isključivo ugovornog odnosa izabrane firme i investitora. Naravno da očekujemo brzi završetak ovog posla i ako sve bude išlo u skladu s planiranom dinamikom, zatvor bi trebalo da dobije upotrebnu dozvolu do kraja avgusta”, navodi načelnik Istočne Ilidže Marinko Bošković.

Pregovori između Јedinice za implementaciju projekta i Unis instituta o cijeni posla traju. Za razgovor i nisu baš raspoloženi.

“Sud je donio odluku da sa firmom koju je odabrala opština, dogovori Јedinica oko visine naknade; visina naknade je s prvobitnih 526.000 sada došla na 300.000 maraka. Mora se naći model da se tehnički prijem plati, mi sredstva imamo”, navodi Grubeša.

Posljednje informacije govore da je u toku vještačenje kompletnog posla tehničkog prijema u smislu cijene i vremena potrebnog za ovaj posao, koje provodi nezavisna revizorska kuća iz Prijedora čijih je desetak inženjera različite struke i boravilo u objektima kako bi napravili procjenu.

Hoće li ovog ljeta konačno profunkcionisati bh. zatvor pitanje je na koje bi teško odgovorili i nepopravljivi optimisti. Јer, podsjetimo, kamen-temeljac za ovo neimarsko djelo postavljen je još 2006. godine.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.