Istočno Sarajevo: Strategijom do unapređenja mentalnog zdravlja

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Na javnoj raspravi u Istočnom Sarajevu o Nacrtu strategije razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj istaknuta je važnost ove strategije radi unapređenja mentalnog zdravlja, odnosno smanjenja broja oboljelih, te povećanja dostupnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ljiljana Ivančić rekla je novinarima da se sa reformom krenulo prije 20 godina i da je od tada u Srpskoj uspostavljeno više od 20 centara mentalnog zdravlja na primarnom nivou.

Prema njenim riječima, u tim centrima rade multidisciplinarni timovi koji su prošli dodatnu edukaciju, jer tokom školovanja nisu imali mogućnost da ovladaju vještinama i znanjima potrebnim za liječenje takvih pacijenata.

Ivančićeva je dodala da je u toku ovih procesa uvedena i radno-okupaciona terapija oboljelih.

Ona je naglasila da je za uspjeh ove reforme neophodno da se u proces uključi cijelo društvo, da postoji koordinacija vlasti, institucija, ustanova, organizacija i udruženja.

Ivančićeva je rekla da je proteklih godina evidentna velika podrška brojnih partnera, a kao primjer navela je Vladu Švajcarske koja je kroz projekat jačanja mentalnog zdravlja u BiH pomogla brojne aktivnosti.

Ona je naglasila da su razlozi za donošenje ove strategije mnogobrojni jer prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije više od 450 miliona ljudi u svijetu ima nekih od mentalnih problema i poremećaja.

Navodeći da svaka četvrta osoba koja se javi ljekaru zbog zdravstvenih tegoba ima neki od mentalnih problema ili poremećaja, ona je rekla da se pretpostavlja da će do 2020. godine depresija biti na drugom mjestu, odmah nakon bolesti kardiovaskularnog sistema.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u prošloj godini godini evidentirano je više od 40.000 slučajeva sa mentalnim problemima, od kojih je 5.700 bilo bolničkih.

U javnoj raspravi učestvovao je i predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović. Organizator javne rasprave je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.