Istočno Sarajevo: Detalji akcije “Silva”- Upravnik šumarije i ekipa opustošili šumu

Izvor: nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Ilustracija /foto D.Milovanović

Žarko Zečević (32) iz Sokoca, upravnik Radne jedinice Sokolac u Šumskom gazdinstvu “Romanija”, te još 20 osoba, uključujući i lugare i ostale radnike šumarije, uhapšeni su danas u velikoj policijskoj akciji “Silva”, zbog pustošenja šuma, krađa i niza ostalih krivičnih djela, potvrđeno je “Nezavisnim”.

U akciji, izvedenoj u režiji Uprave kriminalističke policije MUP-a RS i Policijske uprave Istočno Sarajevo, na području tog grada pretreseno je više lokacija.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su ovom akcijom obuhvaćeni i Milenko Krsmanović, Marko Ninković, Bojan Abazović, Aleksandar Kovačević, Nenad Janković i Nedeljko Arbinja.

Istragom su obuhvaćeni i Borislav Lizdek, Duško Koprivica, Radivoje Grujić, Goran Vasiljević, Slavko Bartula, Dragiša Kanostrevac te Milan Nešković.

Akcijom su obuhvaćeni i Vlado Borovina, Davor Vučićević, Jovan Bajagić, Dragan Antonić, Mile Lizdek, Dragan Đukić i Mladen Sokolović. Trojica su iz Pala, a ostatak je iz Sokoca.

TRAGOVI: “Teretimo ih da su, po prethodnom dogovoru, na području Sokoca, Rogatice i Pala, krali šumske drvne sortimente te prikrivali tragove i dokaze tih krađa”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Kako se sumnja, muljaže su krili kroz falsifikovanje otpremnih iskaza, ali ih terete i za utaju poreza i doprinosa sačinjavanjem fiktivnih faktura.

Još nije utvrđena suma za koju su oštećeni budžet RS i “Šume Srpske”, ali je zato utvrđeno kakvu je ko imao ulogu od osumnjičenih.

“Zečević je stavljao pojedine kupce u povlašten položaj, zajedno sa drugim radnicima u ŠG ‘Romanija’. Teretimo ga i za krađu šume, kao i da je odobravao krađe i fizičkim licima i radnicima ŠG”, navodi za “Nezavisne” izvor iz istrage.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su kao njegovi direktni saučesnici označeni njegovi podređeni radnici – Slavko Bartula (referent za uzgoj, zaštitu i iskorištavanje), Dragiša Kanostrevac (referent za uzgoj, zaštitu i iskorištavanje), Duško Koprivica (otpremač), Radivoje Grujić (otpremač), Goran Vasiljević (krojač, razmjerač i realizator).

Za saučesnike se smatraju i pojedini radnici druge radne jedinice (RJ Studena Gora), koja posluje u sklopu ŠG “Romanija”.

VEZA: Ti radnici su, kako se sumnja, u direktnoj vezi sa Dragišom Kanostrevcem.

“U direktnoj vezi sa Zečevićem su i čuvari šuma Marko Ninković, Bojan Abazović i Mladen Sokolović, koji pored direktnih krađa drvnih sortimenata, učestvuju i u krađama šumskih drvnih sortimenata sa Milenkom Krsmanovićem, gdje zajedno prikrivaju dokaze i tragove, a ukradenu drvnu masu preprodaju Aleksandru Kovačeviću i drugim zasad neutvrđenim licima”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

Dragiša Kanostrevac, koji je zaposlen u ŠG “Romanija” kao referent za uzgoj zaštitu i iskorištavanje, kako tvrdi sagovornik “Nezavisnih”, ima ilegalnu brentu u mjestu Jasik, opština Sokolac.

Kanostrevac je, sumnja se, bio u komunikaciji sa Miletom Lizdekom i još jednim muškarcem, koji mu prevoze nelegalno posječene šumske drvne sortimente, a koje po potrebi sklanja kod jednog muškarca na njegovo postrojenje za obradu drveta.

Prisluškivani razgovori

U presretnutim razgovorima, kako saznajemo, evidentno je da je Dragan Antonić, vlasnik brente na Ravnoj Romaniji, u direktnoj komunikaciji sa pojedinim opremačima u ŠG “Romanija” .

Navodi se da on ukradena stabla obrađuje na svom postrojenju, izbjegavajući plaćanje obaveza.

“Ukradenu drvnu masu obrađuje da ukloni mogućnost utvrđivanja porijekla robe i zatim je preprodaje kupcima, dijelom izbjegavajući plaćanje obaveza i doprinosa”, stoji u povjerljivoj dokumentaciji, koja je u posjedu “Nezavisnih”.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.
  1. TAKODE TAKVU AKCIJU NAPRAVITE I NA PODRUCJU PALA ODNOSNO U S.G JAHORINA PALE
    JER IMATE SUMO KRSDICA PO 6 I VISE GODINA KRADU SUMU NA PODRUCJU TREBEVICA I JAHORINE

Ostavite komentar

Your email address will not be published.