Hodočasnici sa Pala sutra kreću na 11. pokloničko putovanje do manastira Ostrog

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Pod vođstvom Hadži Igora Vukašinovića sutra u 08:00 časova od crkve Svetog Georgija u Miljevićima kreće 11. pokloničko putovanje manastiru Ostrog u Crnoj Gori, u kojem će zajedno sa 10 Paljana učestvovati i 18 Čajničana.

Cilj putovanja je da se stigne u Manastir Ostrog na 12. maj, kada se obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, kako bi se poklonili ćivotu ovog svetitelja.

Vođa puta Hadži Igor Vukašinović kaže da je njegovo prvo hodočašće sa Pala bilo 2007. godine kada je on kao jedini paljanin  sa dvojicom prijatelja iz Lukavice krenuo pješke do manastira Ostrog.

Maršuta putovanja je startovala iz Lukavice, preko Trnova, Foče, Šćepan Polja i dalje do Ostroga. U Čajniču su se ovoj maloj grupi pridružila dvojica ljudi iz Čajniča, i od tad  svake godine zajedno idu pješice na pokloničko putovanje manastiru Ostrog.

Druge godine nas je na putovanju bilo osmoro. Četvoro sa Pala i četvoro iz Čajniča. Te godine smo išli preko Trebinja. Treće godine smo išli preko Čajniča i to su tri trase kojima idemo svake godine“, rekao je Vukašinović i dodao da je ekipa hodočasnika brojala i do 35 ljudi.

Ove godine nas ide 30 s tim da su Čajničajni brojniji. Prethodnih godina u našoj ekipi je bilo i starih i mladih od 17 do 70 godina. I ove godine najstariji hodočasnik u našoj grupi je Marko Šarac iz Čajniča koji ima 70 godina“, kaže Vukašinović.

On je istakao da su dani puta za vrijeme hodočašća pretežno isti, s malim promjenama noćenja.

Nekad spavamo u šatoru, nekad u manastirskom konaku, ili u nekom pansionu gdje iznajmimo sobe. Ako smo prespavali u nekom manastirskom konaku ili parohijskom domu, onda ujutru idemo na službu i put nastavljamo poslije doručka“, objasnio je Vukašinović.

On kaže da se dnevno u prosjeku prepješači oko 35 kilometara, mada su prethodnih godina tjerani kišom i vremenskim neprilikama znali preći i preko 50 kilometara u danu.

Prošle godine smo put koji je planiran da traje 9 dana, prešli za 7 dana, jer je padala kiša nekoliko dana. Po čitav dan smo pješačili mokri, ali niko se nije prehladio ili imao nekih posljedica. A, i inače, na našem putu nikad nismo imali ni jedan ozbiljan problem“, naglasio je Vukašinović.

Vukašinović je istakao da su nakon 11 godina hodočašća na putu upoznali mnogo dragih prijatelja, kao i to da ovakva putovanja nisu jeftina, i da je potrebno spomenuti sve ljude koji su im pomogli da obezbjede gorivo za prateća vozila koja prevoze šatore, hranu i ostalu potrebnu opremu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.