Glavaš: Ukinuti posredan izbor gradonačelnika?

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Novi Zakon o gradu Istočno Sarajevo trebalo bi da bolje definiše prihode i rashode između grada i opština u njegovom sastavu i nakon njegovog usvajanja biće izmijenjen i dopunjen Statut grada, izjavio je danas predsjednik gradske Skupštine Miroslav Lučić.

On je naveo da još nije bilo konkretnih sastanaka, te dodao da bi trebalo da budu usklađeni statut grada Istočno Sarajevo i statuti opština koje su u njegovom sastavu.

Lučić je kao primjer naveo da bi tada određena sredstava od komunalne naknade bila raspoređena 85 odsto u gradski budžet, a 15 odsto opštinama.

“Znam da nisu sve opštine završile obaveze u vezi sa zakonskim aktima koji moraju biti usklađeni sa novim Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi. Kada to bude završeno, sa načelnicima opština i odbornicima razgovaraćemo kako da to bude usaglašeno i u statutu lokalnih zajednica i grada”, naveo je Lučić.

Prema njegovim riječima, zajednički dogovor trebalo bi iskoristiti za to da zakon o gradu bude formulisan na pravi način, da svi budu zadovoljni.

“Dosta toga zavisi i od Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, ali mi smo spremni za razgovor sa načelnicima opština”, istakao je Lučić.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo Damjan Škipina naveo je da se dugo govori o izmjenama ovog zakona, te naveo da ne treba mijenjati teritorijalnu organizaciju opština u sastavu Istočnog Sarajeva.

“Ne treba da robujemo formi, nego da tražimo suštinu i bolji model funkcionisanja grada. To su teme za javne rasprave, za koordinaciju opština. Taj zakon se ne može donijeti jednostrano, ako svi akteri sa područja grada nisu uključeni”, naveo je Škipina.

Odbornik DNS-a Aleksandar Glavaš ističe da bi o ovoj temi trebalo razgovarati, te napominje da možda ne treba ukidati neke opštine, ali da je neophodna reorganizacija.

“Treba ukinuti posredan izbor gradonačelnika. Trebalo bi da građani Istočnog Sarajeva direktno biraju gradonačelnika. Može se desiti da gradonačelnik ne prođe za odbornika, a postane gradonačelnik, što je u najmanju ruku degutantno”, naveo je Glavaš.

On je napomenuo da bi u donošenje zakona trebalo da budu uključeni načelnici svih opština, sve političke partije, da se postigne zajednički dogovor i ono šta je najbolje za stanovnike.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada odbornici DNS-a i SNSD-a bili su uzdržani prilikom glasanja o ovoj tački, postavljajući pitanje ko je odgovoran za određene propuste na koje je ukazala revizija.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.