Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu poklonio atomobil- robote kabinetima informatike u srednjoškolskim centrima sa područja Grada (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Uz pomoć Grada Istočno Sarajevo studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu izradili su i poklonili multifunkcionalne automobil robote kabinetima informatike srednjih škola sa područja Grada, koji bi učenicima trebali da približe napredne tehnologije i rad Elektrotehničkog fakulteta.

Prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je da je danas održan prvi dan promotivne kampanje Elektrotehničkog fakulteta u cilju promocije upisa studenata na ovaj fakultet.

„Zajedno sa predstavnicima Grada Istočno Sarajevo smo uradili projekat kojim smo obuhvatili srednje škole sa područja Grada, i ovom prilikom pored promocije našeg fakulteta smo im poklonili po jedan mobilni, autonomni, programobilni automobil- robot, kojeg mogu da koriste da bi savladali određene vještine i naučili specifična znanja iz oblasti mašinstva, elektronike, elektrotehnike i programiranja“, istakao je Popović.

On kaže da su oni ovom prlikom željeli da naprave malu promociju nauke, kako bi posvetili pažnju srednjoškolcima i pokazali im šta oni sve mogu da nauče na elektrotehničkom fakultetu.

„U današnje vrijeme informacione tehnologije su nešto što je potrebno u industriji i tu imamo najveći broj radnih mjesta. Tako mi pružamo priliku učenicima srednjih škola da se upoznaju na vrijeme sa fakultetom i da se opredijele za njega prlikom upisa fakulteta“, naglasio je Popović.

Gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković kaže da se uvijek ističe značaj Univerziteta u Istočnom Sarajevu kada je u pitanju Grad.

„Veoma smo zadovoljni saradnjom sa Elektrotehničkim fakultetom koji se smatra jednim od onih koji imaju zaista, visok nivo kvaliteta znanja, a po tome je i poznat nadaleko“, rekao je Vuković i dodao da smo dužni odati zahvalnost svima koji rade na tom fakultetu i koji su za više od 20 godina postojanja uspjeli postići ovaj nivo i renome kakav danas imaju i van granica Republike Srpske.

„U duhu toga oni zaslužuju podršku Grada i mi smo njihov projekat izrade robota pomogli kao Grad Istočno Sarajevo. Profesori sa svojim studentima su napravili nešto što pokazuje da ovdje postoji znanje i sposobnost da se napravi inovacija. Mislimo da ćemo time svim srednjoškolcima sa područja Grada pokazati da treba studirati u našem Gradu i da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima fakultete gdje se mogu steći dobra znanja“, naglasio je Vuković.

On kaže da će se ova akcija obilaska srednjih škola raditi i sa svim ostalim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kako bi srednjoškolcima sa područja Grada objasnili da ovdje postoji 8 fakulteta koji zaslužuju da se studiraju.

„Naravno da ne možemo zaustaviti sve studente da studiraju na području našeg Grada, ali svakako nam je to jedan od zadataka i ciljeva“, istakao je Vuković i dodao da će se pred kraj godine sprovesti još jedna akcija sa Elektrotehničkim fakultetom koju će Grad podržati, a da se odnosi na takmičenje srednjoškolaca.

Student 3. godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa odsjeka Informatika i elektronika Dragana Nikić koja je učestvovala u izradi automobil- robota, kaže da je on zasnovan na mikro kontroleru, te da su studenti ostvarili 4 segmenta koje on može da radi.

„To je da izbjegava prepreke, da skreće desno i lijevo, naprijed- nazad i da se njim upravlja putem bluetooth-a uz pomoć telefona. Jako je korisno i zanimljivo da se srednjoškolci zainteresuju na ovaj način i da vide da i oni vrlo lako mogu da nauče taj nivo programiranja, te da unaprijede ovo što smo mi napravili“, izjavila je Nikić.

Predstavnici Grada Istočno Sarajevo sa srudentima i predstavnicima Elektrotehničkih fakulteta danas su posjetili srednjoškolske centre na Palama i Sokocu, i tom prilikom im poklonili po jedan automobil- robot. Ovu akciju će nastaviti sutra, posjetom srednjoškolskih centara u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.