Direktor i načelnik napumpali cijenu za prijem objekta zatvora

Izvor: glassrpske.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Istočno Sarajevo

Zaposleni u Unis institutu za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva podnijeli su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora tog instituta Đorđa Milišića i načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića, koje optužuju za pokušaj nezakonitog prisvajanja više od 350.000 maraka u postupku tehničkog prijema zgrade državnog zatvora u Vojkovićima, piše “Glas Srpske”.

Zaposleni u Unis institutu priložili su Tužilaštvu BiH i dokaze za to, odnosno dokumenta i snimke, a već su dali i izjave tužiocu kojem je taj slučaj dodijeljen.

Njihova namjera je da putem direktnog sporazuma posao tehničkog prijema državnog zatvora bude dodijeljen Unis institutu po cijeni od 350.000 KM, iako je realna cijena tog posla 35.000 maraka – navedeno je u dopisu koji je u posjedu “Glasa Srpske” i koji je uz prijavu proslijeđen Tužilaštvu i drugim nadležnim institucijama BiH.

U prijavi piše i da je nekoliko firmi ponudilo opštini Istočna Ilidža obavljanje tehničkog prijema zatvora po povoljnim cijenama i da sve ispunjavaju uslove za taj posao, ali da je ipak odlučeno da putem direktnog sporazuma posao bude povjeren Unis institutu po deset puta višoj cijeni.

Ponude tih firmi kreću se od 10.000 do 35.000 maraka. Kako i zašto posao dodjeljuju Unis institutu koji je dao ponudu sa najvišom cijenom? Direktor Milišić vrši pritisak na radnike da naprave kalkulacije za tehnički prijem objekta zatvora u kojem moramo da obračunavamo da je cijena rada jednog inženjera veća od 15.000 maraka, što je suludo. Istovremeno, mi u Unis institutu primamo 600 maraka mjesečno, a manji dio na ruke – navedeno je u dopisu.

Radnici tvrde i da postupak izbora firme za tehnički prijem državnog zatvora treba da bude obavljen putem javnog poziva i da glavni kriterijum treba da bude najpovoljnija ponuda.

Nadamo se da Tužilaštvo BiH neće biti dio kriminalne grupe koja ima namjeru da putem inženjera zaposlenih u Unis institutu, koji primaju minimalac, opere veliki novac pod izgovorom hitnoće posla – zaključili su radnici Unis instituta u dopisu Tužilaštvu.

Opština Istočna Ilidža je za tehnički prijem zgrade prvo odredila cijenu od 50.000, a samo mjesec prije obavljanja posla naknadu koju treba da plati Ministarstvo pravde BiH povećala na 526.000 maraka. Od toga 70 odsto treba da ide Unis institutu, a 30 odsto opštini.

Ministarstvo pravde BiH, odnosno Jedinica za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH žalila se na odluku opštine Istočna Ilidža. Žalba je upućena Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje ju je odbacilo uz obrazloženje da odluka o troškovima nije upravni akt, zbog čega ne može biti predmet razmatranja u drugostepenom postupku.

Ministarstvo pravde BiH podnijelo je potom tužbu Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, koji je nedavno donio odluku kojom je naložio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da u upravnom postupku ponovo razmatra žalbu.

U odluci suda navedeno je da je opština Istočna Ilidža odluku o enormnom povećanju cijene tehničkog prijema zgrade zatvora donijela mimo pravilnika o vršenju tehničkog pregleda objekta koji je donio ministar za prostorno uređenje i građevinarstvo RS.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je pitanja koja smo mu poslali proslijedio u proceduru, ali odgovori na njih juče nisu stigli. Milišić je kazao da ne želi da daje izjave, a Božović se nije javljao na telefon.

Sukob interesa

Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva je i u sukobu interesa, jer je učestvovao u izgradnji zatvora.

Direktor Jedinice za implementaciju projekta izgradnje zatvora Zoran Bašić rekao je da je Unis institut bio angažovan tokom gradnje zatvora kao podizvođač radova i da je zato u sukobu interesa u procesu tehničkog prijema objekta.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.