Darko Babalj podnio krivičnu prijavu

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Delegat u Domu naroda PS BiH Darko Babalj podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu krivičnu prijavu protiv nepoznatih izvršilaca krivičnih djela u sticaju koja imaju obilježja krivičnih djela.

Prijavu prenosimo u cjelosti:

OKRUŽNO JAVNO TUŽILAŠTVO U ISTOČNOM SARAJEVU
n/r postupajućeg tužioca

Na osnovu člana 223. u vezi sa čl. 17. i 43. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj: 53/12), protiv nepoznatih izvršilaca krivičnih djela u sticaju koja imaju obilježja krivičnih djela propisanih članovima: 169. (Ugrožavanje sigurnosti), 359. (Povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja) i 390. (Izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti), Krivičnog zakona Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ br: 49/03, 108/04, 37/06, 70/06, 73/10, 1/12 i 67/13), podnosim

KRIVIČNU PRIJAVU

Dana, 6.11.2017. godine na bilbordima u Istočnom Sarajevu osvanuli su natpisi sljedeće sadržine, koji se i u vidu letaka dijele građanima Istočnog Sarajeva:

„Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević i Darko Babalj su glasali da put Sarajevo – Beograd ide preko: Vogošće, Ilijaša, Zenice, Žepča i Tuzle, umjesto preko Lukavice, Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada. Hvala im u ime 150000 stanovnika ovoga kraja i 21700 poginulih pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske!“

Evidentno se radi o bezočnoj laži koja je smišljeno sračunata da, pozivajući se na naše poginule heroje, koji su ono najvrednije što su imali, svoje živote, ugradili u temelje Republike Srpske, ustalasa emocije i kod srpskog naroda izazove srdžbu i bijes prema srpskim poslanicima i delegatu u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovakvim beskrupuloznim lažima i podmetanjima stvara se atmosfera linča i mržnje prema imenovanim zvaničnicima, koji ni na koji način nisu povrijedili dužnost na koju su imenovani, i koji u skladu sa članom 45. Ustava Republike Srpske savjesno i odgovorno vrše povjerenu javnu funkciju.

Želim da naglasimo da je na dnevnom redu 53. sjednice Predstavničkog doma PSBiH od 25.10.2017., čiji nastavak je planiran za 15.11.2017., pod tačkom 11. uvršten materijal: „Deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, predlagač: poslanik Mladen Bosić, broj: 01-02-2-2524/17 od 25.10.2017. godine.

Uvidom u poziv za nastavak prekinute 53. sjednice može se vidjeti da je predmetna deklaracija uvrštena na dnevni red sjednice Doma i da se o istoj poslanici nisu izjašnjavali, odnosno da će se ova deklaracija koja je deklarativnog karaktera naći na nastavku 53. sjednice zakazanom za 15.11.2017. Osim toga, delegat Darko Babalj niti je prisustvovao niti može prisustvovati i učestvovati u radu sjednica Predstavničkog doma, s obzirom na to da obavlja dužnost delegata u Domu naroda PSBiH. Sam tekst Deklaracije predstavlja emanaciju političke orijentacije, isti je legitiman i ni na koji način nije usmjeren protiv bilo kog pojedinca u Republici Srpskoj. Poslanici imaju pravo da u skladu sa odredbama poslovnika i Ustava predlažu različite deklaracije koje nisu imperativnog karaktera.
DOKAZ:
– Poziv za nastavak 53. sjednice Predstavničkog doma PSBiH,
– Tekst deklaracije

Tražim da se najhitnije utvrdi koji pojedinci su izdali u zakup bilborde u Istočnom Sarajevu? Ko su osobe koje su platile zakup ovih bilborda? Ko je autor ovog zluradog, ikriminišućeg teksta? Takođe, tražim da se utvrdi ko je štampao sporne plakate i letke identičnog sadržaja.
Pozivam nadležnog tužioca da odmah naredi uklanjanje spornih plakata sa bilborda i da spriječi distribuciju letaka.
Takođe tražim od nadležnih organa da ubuduće spriječe i sankcionišu ovakva djela koja imaju za cilj diskreditaciju pojedinaca koji obavljaju odgovorne javne fukcije, poziv na linč i izazivanje mržnje.

Zahtijevam da se protiv svih odgovornih počinilaca krivičnih djela i njihovih saučesnika pokrene krivični postupak za izvršena krivična djela u sticaju, i da se odgovorni pojedinci najoštrije kazne!

Istočno Sarajevo, 6.11.2017.

PODNOSILAC:

DELEGAT U DOMU NARODA PSBiH

Darko Babalj

 

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.