Ćajić: Stanje bezbjednosti na području PU Istočno Sarajevo zadovoljavajuće

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Predrag Ćajić na današnjem redovnom predstavljanju izvještaja o radu Uprave za mjesec februar, istakao da je da je stanje bezbjednosti na području PU Istočno Sarajevo ocijenjeno kao dobro, jer zadržan povoljan bezbjednosti ambijent.

Ćajić je naglasio da u prilog tome govori činjenica da nije registrovano ni jedno krivično djelo protiv života i tijela sa većim stepenom društvene opasnosti, niti krivična djela koja bi svojoj prirodi mogla da izazovu uznemirenje građana.

„U toku februara organizacione jedinice PU Istočno Sarajevo su evidentirale 48 krivičnih djela, što je za 2 krivična djela više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Nadležnom tužilaštvu je podneseno 35 izvještaja protiv 39 lica, od čega je 20 povratnika i 1 maloljetnik“, rekao je Ćajić.

On je rekao da je po pitanju javnog reda i mira registrovano 32 narušavanja, a u oblasti bezbjednosti saobraćaja registrovane su 74 saobraćajne nezgode, te da nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, kao ni sa teže povrijeđenim.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Istočno Sarajevo Nebojša Popović istakao je da mjesec februar karakteriše visok koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela, kako po poznatom, tako i po nepoznatom počiniocu.

„Ukupan koeficijent rasvijetljenosti iznosi 89,8%, dok je rasvijetljenost po NN-u 66,67%. U momentu prijavljivanja po nepoznatom počiniocu registrovano je 14 krivičnih djela, a naknadnim operativnim radom rasvijetljeno je 10, a od tog broja 9 iz tekuće godine i 1 iz prethodnog perioda“, rekao je Popović.

On kaže da je najveći broj krivičnih dijela registrovan iz oblasti opšteg kriminaliteta- 39, 8 dijela iz oblasti privrednog kriminaliteta, te 1 krivično djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

„Najviše djela opšteg kriminaliteta je iz oblasti imovinskih delikata, krađe i teške krađe. Kada su u pitanju krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta Nadležnim tužilaštvima podneseno je 3 izvještaja protiv 5 lica za 8 krivičnih djela, a radi se o 4 pronevjere, 2 krivična djela zloupotrebe službenog položaja, te 2 djela falsifikovanja službene isprave“, istakao je Popović.

On je istakao da će prioritet policijskih službenika PU Istočno Sarajevo u narednom periodu, a naročito kriminalističke policije, biti usmjeren na sprječavanje krivičnih djela iz zloupotrebe opojnih droga, kao i krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Takođe, rasvijetljavanje svih krivičnih djela po NN-u koji su registrovani u prethodnom periodu.

Načelnik Sektora policije PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac istakao je da je stanje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području PU zadovoljavajuće, te da je u februaru registrovano 32 narušavanja javnog reda i mira, što je za 30% više u odnosu na isti period prethodine godine.

On kaže da nije evidentirano narušavanje javnog reda i mira u većem obimu u kojima bi učestvovalo 5 ili više lica, i da je najviše prekršaja registrovano na odručju opština Istočno Novo Sarajevo, zatim Pale, Rogatica i Sokolac.

„Po pitanju stanja javnog reda i mira policija je konstantno preduzimala razne akcije po pitanju održavanja povoljnog stanja iz te oblasti, zajedno sa drugim službama“, istakao je Šehovac.

Šehovac kaže da je uniformisana policija u proteklom mjesecu pronašla jedno otuđeno vozilo na području FBIH, te da je provela 95 operativno- taktičkih mjera i radnji na području Uprave, a kojima je svrha bila otkrivanje, pronalaženje i sprječavanje vršenja krivičnih djela.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.