Zimnica: Kako se kiseli kupus

Izvor: stvarukusa.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Gastro

Odličan izvor vitamina C, omiljena zimska salata i neizostavna zimnica pravih domaćina – domaći kiseli kupus.

Pored žitarica i krompira, kupus je namirnica koja se najviše koristi u ishrani. Ovo izuzetno zdravo povrće je najbolje kiseliti kada je najveća ponuda, a to je u novembru.

Za kiseljenje kupusa u većim količinama je najbolje nabaviti bure sa slavinom pri dnu kako bi pretakanje bilo olakšano. Pored kupusa, potrebna je i so, kao i kamen ili teži predmet čime bi se glavice držale pod pritiskom.

Poželjno je da količina kupusa bude jednaka polovini zapremine bureta. Količina soli koja se koristi prilikom kiseljenja je 3% u odnosu na zapreminu bureta.

Za dobar kiseo kupus je bitno da su glavice zdrave, pa tako prije nego što kupus stavite u bure, očistite oštećene listove. Glavice zasijecite na korjenu sa donje strane u obliku krsta, a zatim ih slažite što dublje i što bliže jednu drugoj. Važno je da kupus bude složen što gušće. Sve vrijeme vodite računa da ulaz u slavinu bude između kupusa zbog kasnijeg pretakanja.

U toploj vodi razmutite so i prelijte kupus. Količina vode bi trebalo da bude jednaka kupusu, tako ako stavljate 15 kilograma kupusa, potrebno je između 15 i 16 litara vode i 450-500 grama soli.

Kupus zatim pritisnite kamenom i potopite, kako bi stalno bio u vodi.

Neophodno je kupus pretakati na svakih sedam dana, odnosno mijenjati bar polovinu vode u buretu. Zato je najpraktičnija burad sa slavinom. Po potrebi možete dodavati i so, a da li je potrebno ocijenite tako što ćete probati rasol.

Takođe, skidajte pjenu sa vrha  u toku kiseljenja da rasol bude bistar.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.