Pravilno pisanje imena glavnog grada Republike Srpske

Objavio:

Duško Bošković

- prije 1 godina u

kolumne

Umujmo malo nad isječkom jedne vijesti pronađene na međumrežju, ili u prevodu na američki jezik – internetu.

Svima je postala normalna nenormalna stvar da se ime glavnog grada Republike Srpske piše kao „Banjaluka“, a pri tome niko ne piše  „Novisad“, nego Novi Sad. Kako niti ko piše Mrkonjićgrad niti Kotorvaroš, tako nema potrebe ni pisati „Banjaluka“. Ne treba biti dosljedan u nedosljednosti.

Na ovaj način pisanja imena grada kao jedna riječ, skrnavi se osnovna ideja imenovanja grada. A naročito se dovodi u zabunu i na krivi zaključak, dodavanje jednog slova koje u potpunosti mijenja smisao imena. Pa se time ljude podstrekava na krivi zaključak da se ovde radi o nekakvoj banji, gdje ljudi mogu dolaziti i u kupkama liječiti svoje bolesti.

Ako se brdo može pisati kao „Banj brdo“, što se vidi na naslovnoj slici, onda se mora pisati i grad kao „Banj luka“. Svi koji znaju šta je brdo, znaju i šta je luka.

A što se tiče prve riječi u imenu grada, ona izvorno nije označavala nikakvu banju, nego se odnosila na bana, što je bila vladarska titula u naša starija vremena. Banija je je inače oblast kojom je vladao neki ban, koji je očigledno imao i svoje brdo i svoju luku. Banija je ostala banija, banj brdo je ostalo banj brdo, a samo je luka proglašena banjom.

Pa popravimo to, dovedimo u istu ravan smislenost ovih toponima, pošto se odnose na istu stvar.

Ili počnimo pisati i Banjabrdo, kao što neki pišu i Banjaluka, držimo se istih principa, ako mislimo ići u napijed. Ovako šarajući besmisleno na sve strane, čas ovako, čas onako, odosmo svi kolektivno u šizoidnost. Stradaće nam i mentalitet i identitet.

Ako imamo u Beogradu Banovo brdo, zašto da nemamo i u Banovoj luki i Banovo brdo?

Da nas nije ludilo uhvatilo samo u vezi Banove luke, ima i u Sarajevu dio grada poznat kao „Vrbanja“, koji takođe nema nikakve veze ni sa kakvom banjom, jednostavno se radi o „vrhu banije“ – vr(h)ban(i)ja, dakle iste banije – oblasti pod upravom bana.

I da nije samo ovdje kraj, spomenući i da sam bio onomad i u Bugarskoj u Banskom. I objašnjavao isto ovo, ali su se pravili da me ne razumiju.

Autor: Duško Bošković
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.
  1. Glavni grad Republike Srpske je Istočno SARAJEVO, Kako se piše Banja Luka većina zna osim nepismenih medija iz Banje Luke.

    1. Glavni grad Republike Srpske je jos uvijek Sarajevo, i to ne Istocno Sarajevo, jer klub Bosnjaka u Vijecu naroda blokira godinama bilo kakvu promjenu…

  2. Glavni grad je Istočno Sarajevo. To TREBA i da ostane jer je u njemu formirana RS i sve njene institucije. Posle je sve odneseno u Banja Luku. VRLI RUŽNO od vlade. SNSD

  3. Правилно писање имена главног града Републике Српске је: “(Српско) Сарајево”.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.