Da li se kaže vaistinu ili voistinu?

Objavio:

Duško Bošković

- prije 1 godina u

kolumne

Koliko sela toliko običaja, kaže stara srbska izreka. Desi se Srbima da pogriješe u čestitanju, nekada samo u sitnoj „kozmetičkoj„ greški oko nekih slova, a nekada i krupnije griješeći, suštinski.

Čak se i jednom TV voditelju u emisiji u živo, poznatom Žiki Šarenici, desilo da Uskrs čestita sa Hristos se rodi, a možda je bilo i obrnuto, što nije sada u detalj važno za ovu priču.

Ako se pogriješi za Vaskrs, pa se kaže „Hristos se rodi“ može se popraviti situacija na duhovit način. Kada vas onaj kome čestitate čudno pogleda nakon izgovorene čestitke, samo nastavite sa čestitkom i kažete „ponovo (se rodi)“.

Ako ste u dilemi da li se kaže „voistinu“ ili „vaistinu“, oboje je u suštini i pravilno i nepravilno. Na starosrbskom se prilog „u“ govorio kao „v“, pa se govorilo „v istinu“, a što sada znači „u istinu“. Danas se u mnogim nacijama nastalim od Srba i dalje koristi glas „v“ umjesto „u“. Radi lakšeg i bržeg izgovora su u nekim krajevima dodali „a“, negdje „o“ i tako imamo i vaistinu i voistinu.

Ko hoće da se drži staresrbske tradicije neka govori „v istinu“, „voistinu“ ili „vaistinu“, a ko hoće da bude u duhu sadašnjeg srbskog jezika može da kaže i „u istinu“ ili „uistinu“.

Nisam sproveo detaljno istraživanje, a i nema potrebe kada su stvari očigledne, jer se vidi da je riječ „vaskrese“ dvosložna riječ od „vas“ i „kres“. „Vas“ je „sav“, što u Srba nije neobično da mijenjaju u nekim riječima međusobno slovima mjesta (vaskoliki – svekoliki).

Kres je vatra, a vatra je svjetlo, toplina tj. preduslov za život u hladnoj vas-ioni. A to je nama ljudima Sunce, simbol za očiglednog i uvijek prisutnog „boga“ kojem su se ljudi odvajkada zahvaljivali za naš opstanak i postojanje, jer su znali da nama bez Sunca nema života. I svako jutro nama Sunce vaskresne, sve ovatri i osvijetli, te život može da se odvija dalje u periodima po vasionskim zakonima.

Pa dokle ko dogura.

Inače je mnogo poznatiji termin u cijelom svijetu od vaskrsnuća, reinkarnacija koja je samo jedna varijanta pomnije razrađena varijanta vaskrsnuća koju su neki drugi duhovnici nadogradili i proširili da bi ljudima dali nadu da je ovaj jedini jedinstveni život koji živimo na zemlji, ponovoljiv.

Kada već Srbi vole da raspravljaju da li je pravilnije reći vaistinu ili voistinu, hajde da raspravio da li je pravilnije reći „Vaskrs“ ili „Uskrs“. Ja kažem da je pravilnije Vaskrs, jer je sveobuhvatniji, pošto sadrži riječ „vas““ tj. „sav“, dok je prilog „u“ samo podskup nečega što je sveobuhvatnije.

Duško Bošković, na Vaskrs 7526. godine (2018).

Autor: Duško Bošković
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.