Zbog terorizma u zatvoru 17 lica u BiH

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

BiH

U kazneno-popravnim zavodima u BiH nalazi se 16 lica na izdržavanju zatvorske kazne zbog terorizma, a jedno lice je u zatvoru zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Od 17 zatvorenika, u zatvoru u Zenici boravi ih 11, u Sarajevu tri, u Busovači dva i u Doboju jedan, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde BiH na poslaničko pitanje poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maje Gasal Vražalice.

Vražalicu interesuje i da li postoji proseban program za ova lica koji bi pratili stručnjaci za njihovu deradikalizaciju i resocijalizaciju, te ko čini tim koji radi sa tim zatvorenicima.

Ministarstvo pravde BiH u odgovoru navodi da je, u međuvremenu, jedno optuženo lice Sud BiH pravosnažno osudio na kaznu zatvora od tri godine zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim jedinicama.

“U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, za ove zatvorenike postoji poseban program tretmana koji određuje prevaspitna služba zavoda nakon što je svaki zatvorenik boravio u prijemnom odjeljenju zavoda 30 dana”, navodi se u odgovoru ministra pravde Јosipa Grubeše.

U tim prijemnim odjeljenjima vrši se procjena ličnosti svakog zatvorenika radi određivanja individualnog tretmana koji je prilagođen za postizanje uspjeha i ostvarivanje cilja izvršenja zatvorske kazne, odnosno postizanja svrhe kažnjavanja.

U tretmanu učestvuju psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ljekari, instruktori, pravnici i drugi stručnjaci.

Ministarstvo pravde BiH ističe da je BiH kao prva zemlja u evropskoj jurisdikciji prošla projekat “Podrška reintegraciji nasilnih i ekstremnih zatvorenika u BiH” koji je podržala Vlada Velike Britanije, u saradnji sa Savjetom Evrope.

Kao rezultat ovog projekta sačinjen je Priručnik za procjenu i rehabilitaciju nasilnih i ekstremnih zatvorenika u BiH, usklađen sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.