Uskoro videonadzor na 59 graničnih prelaza

Izvor: fena

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Ilustracija

Stvoreni preduslovi za uspostavu video nadzora na 59 graničnih prelaza.

Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija BiH izradili su tehnički dizajn i specifikaciju za uspostavu sistema video nadzora na 59 međunarodnih graničnih prelaza.

Sistem video nadzora će poboljšati razmjenu informacija i integrisano upravljanje granicom na međunarodnim graničnim prelazima, koji je preporučen i Schengenskim katalogom.

Područje graničnog prelaza je od posebnog sigurnosnog značaja. Izradom projekta optimizacije, integracije postojećih i izgradnje novih Sistema video nadzora na međunarodnim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini stvorene su osnove za uspostavu funkcionalnog Sistema kontrole granice koristeći najsavremenija tehnološka rješenja. Ovaj Sistem omogućuje nadzor i administriranje nadzora graničnih prelaza sa lokalnog, regionalnog i središnjeg nivoa (izgradnja kontrolnih soba), s posebnim naglaskom na važnost osiguranja integriteta tajnih i ličnih podataka prikupljenih Sistemom video nadzora.

Video nadzor graničnih prelaza, između ostalog, omogućava obezbjeđivanje dokaza za potrebe pravosudnih institucija, sprečavanje koruptivnih radnji, rekonstrukciju spornih događaja u zonama pod nadzorom, kontrolu i praćenje odvijanja poslovnih procesa i poštovanja zakonitosti u postupanju službenika.

Izgradnja Sistema video nadzora po urađenoj dokumentaciji na 29 od ukupno 59 međunarodnih graničnih prijelaza (prva faza) biće finansirana iz IPA fondova Europske unije, čime će Bosna i Hercegovina napraviti iskorak u integrisanom upravljanju granicama.

Izrada tehničkog dizajna i specifikacije Sistema video nadzora na međunarodnim graničnim prelazima BiH realizirana je u okviru projekta „Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH“ koji implementira Ministarstvo sigurnosti BiH uz podršku Vlade Švicarske u okviru Partnerstva u migracijama između dvije zemlje i tehničku podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.