Učestala rušenja pravoslavnih grobalja u FBiH nastavljena i ovog vikenda

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

BiH

Foto izvor: RTRS

Učestala rušenja i skrnavljenja pravoslavnih grobalja na teritoriji Federacije BiH nastavljena su i ovog vikenda. U selu Divljača nadomak Semizovca uništeno je nekoliko nadgrobnik spomenika. Nekadašnji stanovnici ovog naselja ogorčeni su zbog indolentnosti nadležnih i saznanjem da ni mrtvi ne mogu počivati na vjekovnim ognjištima.

Јovanu Maunagi na ovom groblju sahranjeni su svi najbliži. Danas je na veliko zaprepaštenje vidio da su spomenici njegovog djeda i brata koji je kao trinaestogodišnjak poginuo sedamdesetih godina prošlog vijeka, potpuno uništeni. Nije krio tugu i razočaranje.

“Motive ovih vandala koji su to uradili ne znam i neshvatljivo je jer ovo nisu uradila djeca. Ovo su uradili mnogo jači, jer za takav grob treba i snage i znanja da se on sruši na ovakav način”, smatra Maunaga.

Na ovom groblju u selu Divljača sahranjivane su srpske porodice još od davne 1783 godine. Nadgrobni spomenici ne samo da su tri vijeka prkosili vremenu nego i mnogim ratovima i nikad nisu skrnavljeni. Boli saznanje da ni mrtvi nisu više sigurni.

“Problem glavni svega je da ljudi ne znaju šta se dešava. BH TV nikada nije objavila ovo, a ovo što se nama dešava je zatiranje i mrtvih grobova i postojanja Srba u kantonu Sarajevo”, dodao je Maunaga.

Napadi na pravoslavna groblja i njihovo skrnavljenje u Federaciji sve su češći pa se preostalo srpsko stanovništvo s pravom pita, šta se ovim postupcima njima želi poručiti. S obzirom da ni upokojeni nisu sigurni, šta može očekivati nekolicina Srba koja je ostala na svojim ognjištima, jer nije imala gdje.

“Narod gledajući šta se deševa u poslednje vrijeme rušenjem grobalja u Briješću, Kaknju pa sad ovdje u Semizovcu dolazi u stanje jednog straha razmišljajući o svojoj egzistenciji i budućnosti na ovim prostorima”, rekao je paroh Ilijaški Božidar Tanović.

Nakon što su obaviješteni o ovom vandalskom činu, pripadnici policijske uprave Vogošća izašli su na lice mjesta i izvršili uviđaj. Da li će počinioci biti pronađeni i sankcionisani oštećeni, sudeći prema ranijim primjerima, tvrde da se to neće desiti.

Već treću nedelju za redom na teritoriji Federacije BiH vandali ruše pravoslavane spomenike Srbima je ovim putem poslata poruka da ni mrtvi ne mogu da borave na ovoj teritoriji.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.