U BiH ima 8.300 tona viška neperspektivne municije

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

BiH

Foto izvor: srna

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić izjavio je danas u Sarajevu da Oružane snage BiH raspolažu sa 15.800 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava, od čega je za operativne potrebe namijenjeno 7.500 tona, dok 8.300 tona predstavlja višak, jer je riječ o neperspektivnoj municiji.“U prošloj godini ukupno je demilitarizovana 1.691 tona razne municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Za ovu godinu planirali smo da bude uništeno još 3.000 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava”, rekao je Jerinić na konferenciji za novinare, nakon sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.On kaže da u BiH ima i 40.000 komada viška oružja, za koje se traži rješenje u skladu sa bezbjednosnim standardima.

Prema njegovim riječima, planirano je da to oružje bude uništeno do kraja 2020. godine.

Jerinić je naglasio i veliki značaj sprečavanja bilo koje vrste zloupotrebe viška municije i oružja u BiH.

On je zahvalio učesnicima sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva na kojoj su danas predstavljeni rezultati rada iz prošle i ove godine.

Jerinić je naglasio značaj projekata “EU start” i “Eksplor plus”, koji se realizuju u saradnji sa UNDP u Euforom.

Prema njegovim riječima, velika zahvalnost pripada i donatorima iz EU, SAD, NJemačke, Švedske, Velike Britanije, Austrije, Saudijske Arabije.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton je, izražavajući zadovoljstvo današnjim sastankom, potvrdio punu podršku OEBS-a Oružanim snagama BiH i sveukupnim naporima na izgradnji infrastrukture za upravljanje oružjem i municijom.

On je istakao da OEBS i UNDP blisko sarađuju na ovom planu, sve s ciljem obezbjeđenjem optimalnih uslova za skladištenje oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i rješavanju viškova.

“Naravno, bezbjednost građana i njihove imovine uvijek je u prvom planu. OEBS je pouzdan partner BiH i njenim institucijama”, rekao je Berton.

On je najavio da će uskoro u Doboju biti otvorena laboratorija za ispitivanje baruta.

Na sjednici je bilo riječi i o izazovima i budućim aktivnostima u vezi sa naoružanjem, municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima koja su u posjedu Ministarstva odbrane BiH.

Domaćin sjednice bilo je Ministarstvo odbrane BiH, a učesnici su stalni članovi Strateškog komiteta – predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, EU, OEBS-a, UNDP-a, Štaba NATO-a u Sarajevu i Komande Eufora.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici ambasada SAD, Švajcarske, NJemačke, Velike Britanije, Austrije i Švedske, te Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH u statusu posmatrača.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.