Svjedok potvrdio da je Veselijeva ubila dječaka Slobodana

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Screenshot

Svjedok replike Tužilaštva BiH Mustafa Tučić potvrdio je da mu je Elfeta Veseli još krajem 1992. godine, u Tuzli priznala da je u Bajrićima ubila srpskog dječaka Slobodana Stojanovića. Drugi svjedok, Fahrudin Demirović, rekao je da je u maju 1992. godine u Centru za obuku u hrvatskim Našicama, među više stotina muslimana iz BiH koje su hrvatski instruktori obučavali vještinama ratovanja i rukovanju sa eksplozivom, upoznao i Veselijevu i Sakiba Halilovića Kibeta.

Optuženu zločinku, Elfetu Veseli poznavao je godinama prije rata. Sretali su se u Vlasenici. Ponovni susret – ratni – u zaseoku Bajrići kod Zvornika! Veselijeva u šarenoj, maskirnoj uniformi. Viđao je Mustafa Tučić u Bajrićima i Sakiba Halilovića. Povrijeđenom su mu u posjetu dolazili i drugi članovi “Kibetove grupe”. Upoznao je i dječaka Slobodana. Na početku ga viđao vedrog i veselog, a posljednji put “u modricama”! Rekli su mu da je dvanaestogodišnjak “srpski špijun”, da je pokušao da pobjegne! Bilo mu je čudno! A onda je Tučić otišao u Tuzlu. I tamo saznao da je Slobodana ubila optužena zločinka. I opet su se sreli – u Tuzli!

Pitao sam je “Јe li istina da si ti ubila dječaka?” Zaćutala je, stala, a onda odgovorila “Јesam, pa šta!? I oni su meni ubili brata i oca” – svjedoči Tučić.

Rekla mu je i da želi život da nastavi u Švajcarskoj, gdje je i uhapšena u septembru 2016. godine. Govorio je Tučić i zbog čega je, neuobičajeno za sunarodnike Veselijeve, odlučio da javno o svemu progovori i to nakon što je suđenje počelo: “Otac je bio vjernik, govorio je ima Boga, `haram bilo svakome, ko neće da kaže šta zna`”.

No, Tučićevo svjedočenje ostalo je unutar zidina pravosudnog kompleksa. Tvrde u Sudu da imaju probleme “tehničke prirode” i da će traženi materijal i dostaviti nam naknadno!

I drugi svjedok Fahrudin Demirović Gumeni, koji je sa Halilovićem i Veselijevom prošao višednevnu ratnu obuku u hrvatskim Našicama, govorio je o Slobodanu, prvobitno znatiželjnom i veselom dječaku. Čak su se i družili! No, svjedočio je Gumeni, kako se usljed raznih “nesporazuma” odvojio od “Kibetove grupe”. I kao znalac eksplozivnih naprava, samostalno i svakodnevno odlazio “na teren”. Po povratku sa jednog, u podrumu kuće, 10-ak metara udaljene od “Kibetove komande” zatekao je Slobodana!

– Bio je smješten u ćošak, go, bez odjeće, drhtao je, pretučen…. – naveo je Demirović.

Pokušao je kaže i da ga spasi, no okupljena masa nije mu dozvolila. Sutradan je ponovo vidio dječaka, pod budnim okom “stražara”! Istovremeno, dok su o Slobodanovoj sudbini vijećali u “Kibetovoj komandi”, i ujedno kući u kojoj je Halilović sa suprugom Remzom stanovao. Bio je Demirović odsutan nekoliko dana i po povratku u Bajriće saznao za Slobodanovu “zlu sudbinu”.

– Remza je bila vjernik. Čuo sam od naroda, to su Sakib i Remza donijeli odluku prema Kuranu – svjedoči on.

U svom kazivanju bili su svjedoci i više nego uvjerljivi! Da li samo zbog toga što nisu imali argumente da njihovo svjedočenje pobiju – odbrana optuženih u sudnici je, mimo zakona, “sprovodila” svoju istragu o istražnim radnjama postupajućeg tužioca!

Pod palicom predsjedavajućeg Vijeća Darka Samardžića, advokati Lejla Čović i Mirna Delalić, gotovo sat su potrošile ispitujući svjedoke pod kojim uslovima su saslušavani! Cinično imputirajući nepostojeće pritiske i ulogu MUP-a Republike Srpske! No, dobijale su jasne odgovore da su saslušavani u prisustvu inspektora SIPA, među njima u oba slučaja, i Bošnjaka!

Odustale su nemoćno, tek kada je detaljno potvrđeno da u istrazi nije načinjen niti jedan proceduralni propust. No, na scenu u sudnici stupio je sudija Samardžić! I mada je insistirao da se oba svjedoka izjasne o “boravku” Nasera Orića na području Kamenice, Cerske i Bajrića. Dobio je odgovore da im to nije poznato! No, nije dozvolio sudija Samardžić, da kao dokazi u spis budu uvrštena ukoričena, godinama stara svjedočenja muslimanskih vojnika Mirzeta Hamzića i Šemsudina Salihovića upravo o Orićevim ratnim “izletima” na to područje! “Motive” svoje “selektivne” odluke nije obrazlagao! Јednoipogodišnje suđenje je pri kraju. Preostalo je da se odbrana izjasni – da li će negdje “pronaći” svjedoke duplike.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.