Svjedok: Optužena Veseli bila bez uniforme i naoružanja

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

BiH

Foto izvor: RTRS

U nastavku suđenja Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, prvi svjedok odbrane Asim Smajlović izjavio je da je optužena živjela s njim i njegovom porodicom u kući u Cerskoj i da 1992. godine nije išla na straže.

Smajlović je rekao da poznaje optuženu Veseli iz školskih dana, a da ju je u ratu vidio početkom jula 1992. godine, kada je došla u Cersku da traži oca.

– Od tada je živjela u kući sa mnom i mojom porodicom. Noge su joj otečene bile, jedna zamotana, ni s mojom djecom se nije mogla igrati, iscrpljena je bila. Nemoguće da je na straže išla, mogla je samo ići skupljati hranu s mojom ženom – ispričao se Smajlović.

Svjedok je naglasio da Veselijeva nije ni došla u uniformi niti ju je poslije imala, kao ni oružje, prenosi Birn.

U oktobru 1992. Smajlović je, kako se prisjetio, napustio Cersku, a kada se vratio na kraju godine, supruga mu je rekla da je Veselijeva “otišla u inostranstvo”.

Na ovom ročištu odbrana Halilovića uložila je set materijalnih dokaza koji se odnose na zaštićenog svjedoka. Na neke od dokaza tužilac Miroslav Јanjić imao je prigovore o zakonitosti i relevantnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla sa leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali da nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. maj.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.