Strah od još nameta: Struja će se prema novom zakonu tretirati kao akcizni proizvod

Izvor: klix.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Ilustracija

Uprava za indirektno oporezivanje BiH formirala je posebnu radnu grupu koja radi na pripremi novog zakona o akcizama, u skladu sa direktivama Evropske unije, a promjena legislative definisaće, uz ostalo, i električnu energiju kao akcizni proizvod.

Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević objasnio je za Klix.ba da će prijedlog zakona biti usklađen sa zakonima članica Evropske unije, da će u njemu biti definisane sve odredbe, a uz ostalo i akcizni proizvodi.

“Činjenica je da je u zemljama članicama Evropske unije električna energija definisana kao akcizni proizvod, a tako će biti i u našem zakonu. To ne znači nužno uvođenje dodatnih obaveza građanima. Drugim riječima, stopa akcize na građane, na kućanstva će biti nula za električnu energiju”, poručio je Kovačević za Klix.ba.

Međutim, Kovačević nam nije mogao ni potvrditi, ni negirati, da će zakon o akcizama, čija je izrada trenutno u toku, uvesti namete na industrijsku električnu energiju, što bi značilo novi udar na sve građane Bosne i Hercegovine.

Zašto novi zakon o akcizama?

Uprava za indirektno oporezivanje BiH kroz postojeći projekat, koji su dobili kroz IPA fondove, radi uz ostalo i na promjeni legislative, odnosno usklađivanju legislative sa direktivama Evropske unije.

Kovačević nam je objasnio da je iz tog razloga osnovana posebna radna grupa koja priprema potpuno novi zakon o akcizama.

“Naš postojeći Zakon o akcizama primjenjuje se od 1. jula 2009. godine, skoro 10 godina. Činjenica je da postojeći zakon nije usklađen sa direktivama Evropske unije, kad je riječ o oporezivanju akcizom. Zbog toga naša radna grupa priprema potpuno novi zakon o akcizama”, poručio je Kovačević.

Dodao je da očekuje da će do sredine 2018. godine prijedlog zakona o akcizama biti završen, a da se paralelno s tim počelo raditi i na pripremi pravilnika o primjeni zakona, zato što je to provedbeni akt koji mora biti usvojen zajedno sa zakonom.

“Očekujemo da prijedlog zakona imamo urađen do sredine ove godine, a u drugom dijelu godine pripremljen i pravilnik. U suštini, tek bi onda ta dva akta trebalo da idu u proceduru usvajanja, što znači da bi prvo išli prema Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kasnije prema Vijeću ministara BiH, pa onda u Parlament BiH”, najavio je Kovačević.

Preuranjeno strahovati

Kovačević je podcrtao da će zakon biti usklađen sa zakonima u zemljama članicama Evropske unije, što podrazumijeva da će električna energija biti definisana kao akcizni proizvod.

“Kroz zakon, koji je trenutno u pripremi, definišu se sve odredbe, pa uz ostalo i akcizni proizvodi. Činjenica jeste da je u zemljama članicama Evropske unije električna energija definisana kao akcizni proizvod. Izvjesno je da će se i u našem zakonu električna energija tretirati kao akcizni proizvod”, poručio je Kovačević za Klix.ba.

No, prema njegovim riječima, to ne znači uvođenje dodatne obaveze za građane, odnosno da će stopa akcize na građane, na domaćinstva, biti nula.

“Tu nema nekih posebnih razloga za zabrinutost, u smislu da će se električna energija za domaćinstva dodatno oporezovati akcizom. Sve je u procesu priprema. Kad bude prijedlog urađen biće i konkretnijih informacija”, zaključio je glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Primjeri u komšiluku

U susednoj Hrvatskoj je stopa akciza na električnu energiju iznosi 3,75 kn/MWh za poslovnu upotrebu i 7,50 kn/MWh za neposlovnu upotrebu. Upravo su takve stope minimalne propisane prema evropskim zakonima.

Zakon predviđa i oslobađanja za upotrebu električne energije u domaćinstvima, električne energije u pojedinim industrijskim procesima, te na električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora energije (ukoliko je proizvođač koristi za vlastite potrebe).

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.
  1. Akcize na gorivo struju razno razni nameti,kazu uskladjuju sa evropskim zemljama.a da nam malo plate i socijalne programe usklade sa evropskim zemljama,e to nasim vlasto-drzcima nepada na pamet,porezi,akcize,cijene i nameti po evropskim standardima a plate,penzije,radno zakonodavstvo ljudska prava e to po africkim standardima.bravo za sve nivoe vlasti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.