SIPA dobila 18 novih policajaca

Izvor: klix/fena

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

BiH

Foto izvor: klix/fena

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u čin “policajac” promovisano je 18 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. Riječ je o desetoj generaciji koja je u Agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku I. razine i stekla čin “policajac”.

“U obavljanju poslova policijskog službenika morate biti odgovorni, uporni, stručni, spremni na timski rad i, najbitnije, zakonito primjenjivati policijske ovlasti”, poručio je budućim mladim policajcima uoči uručenja certifikata direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja.

Dodao je kako su kadeti u Agenciji stekli temeljna policijska znanja, ali da je to tek početak, jer ih očekuje kontinuirano učenje i svladavanje različitih vještina, neophodnih za obavljanje složenih policijskih poslova.

Vukoja je posebno naglasio da se policijske ovlasti moraju primjenjivati isključivo u skladu sa zakonom, jer se u protivnom rezultati postupanja neće moći koristiti.

Školovanje kadeta u Agenciji započelo je 25. jula 2018. godine, a program obuke trajao je nešto više od šest mjeseci tokom kojih je održano 1180 nastavnih časova, podijeljenih u dvije nastavne faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava.

Nastavni plan i program realiziran je kroz 17 nastavnih predmeta: policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, ustavno uređenje i sistem državne uprave, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije, engleski jezik te poslovi i zadaci operativne i specijalne podrške.

Kadeti su uspješno završili obuku i položili završni ispit. Dakle, ispunili su sve uslove za dodjelu Uvjerenja (certifikat) o završenoj temeljnoj obuci kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu – prva razina, čin “policajac”.

Opšti uspjeh ove generacije je 3,85 odnosno vrlo dobar, a kadetkinjom generacije Nastavničko vijeće je proglasilo Nejlu Kaljanac.

Današnjoj svečanosti nazočili su visoki dužnosnici institucija iz sigurnosnog sektora naše zemlje, a u ime direktora Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA Perice Stanića, buduće policijske službenike ove institucije pozdravio je i na uspješno okončanoj temeljnoj policijskoj obuci čestitao njegov pomoćnik Jasmin Gogić, sapšteno je iz Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.