Portal Slobodna Bosna objavljuje dio spisaka od 22.000 Srba

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

BiH

Foto izvor: N1

Nezavisni istraživački centar NICK započinje objavu imena sa spiska koji je pripremala Komisija za Srebrenicu Vlade Republike Srpske, a na kojem se nalaze osobe, vojnici i oficiri, za koje postoji sumnja da su povezani sa provođenjem genocida u Srebenici.

Dok se još uvijek iščekuje reakcija vlasti Savezne Republike Njemačke, nakon što je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić simbolično, 11. jula, predala šefu Јedinice za istrage ratnih zločina Njemačke imena 22.000 osoba koje se dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici, redakcija Nezavisnog istraživačkog centra NICK odlučila je objaviti spisak onih koji su, prema podacima Komisije Vlade Srpske bili dio vojnih formacija koje su učestvovale u najstrašnijim sistematskim zločinima na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Spisak koji će portal Slobodna Bosna objavljivati narednih dana procurio je iz izvora van Bosne i Hercegovine, ali je njegova autentičnost potvrđena iz pouzdanih izvora.

NICK napominje da u potpunosti poštuje princip presumpcije nevinosti svakog pojedinca, te imena objavljuje u interesu istine i javnosti, te rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi sa genocidom u Srebrenici i Podrinju.

Posebno zbog poteza bh. vlasti koji su, bez zadrške, odbacili nalaze komisije Republike Srpske, te pozvali potencijalne osumnjčene da napuste Njemačku i vrate se na tlo Srpske, nastavljaući tako politiku negiranja genocida u Podrinju jula 1995. godine.

Štaviše, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je zatražio sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti razmatrana “Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine”.

Najavio je da će tražiti poništavanje Izvještaja Komisije, iako je to bio jedan od najmoralnijih poteza srpske politike u BiH od agresije naovamo, koji je bitno pomogao i procesu pomirenja i suočavanju s teškom prošlošću.

“Meni je najvažnije da je sa nama tužilac iz Njemačke koji je godinama istraživao genocid u BiH. I dalje će to istraživati. Spisak ima 22.000 imena ljudi koji su osumnjičeni da su učestvovali u zločinima u Srebrenici”, kazala je nedavno upravo za njemački Dojče Vele Munira Subašić, ističući da se trebaju provjeriti svi oni koji su u Njemačkoj, da budu privedeni.

“Da odgovaraju, ne u Bosni već u Njemačkoj. Trebaju nam pomoći da natjeramo one koji su počinili genocid, da prihvate svoju odgovornost”.

Činjenica je da ovoj spisak nije bio nikakava tajna. Tim prije jer ga je sastavila Vlada Republike Srpske, ali je, iz odgovornosti prema istoriji, a radi istine i nade u bolje sutra, danas njegovo objavljivanje važnije nego ikada.

U tom smislu, redakcija Nezavisnog istraživačkog centra NICK poziva sve građane BiH, posebno one u dijaspori, da ukoliko budu imali samo tačna i provjerena saznanja o osobama sa spiska koji žive na području Evropske unije i Njemačke, da o tome obavijeste tamošnje vlasti i tako eventualno pomognu procesuiranje učesnika u zločinima koji su zgrozili cijeli demokratski svijet.

Spisak koji objavljuje Slobodna Bosna sadrži 20.151 osobu, jer je dio imena na zahtjev pravosudnih organa izostavljen iz objave u javnosti kako se ne bi narušile istrage koje su u toku ili u pripremi.

Prvi dio spiska, na kojem se nalazi hiljadu imena, možete pogledati na klik: Spisak-1-dio

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.