Podignuta optužnica: Atif Dudaković i ostali terete se za ubistvo 300 osoba i uništenje srpskih crkava

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

BiH

Protiv bivšeg generala takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, koji se tereti za zločine nad Srbima, podignuta je optužnica, potvrđeno je za Srpskainfo.

Penzionisani general takozvane Armije BiH sumnjiči se za ratne zločine počinjene na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni. Osim njega ovom optužnicom je obuhvaćeno još 16 osoba.

Optužnica se odnosi na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti tokom 1995. godine, kao i na ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna 1994. godine.

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistvo više od 300 osoba, progone i zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Mnogobrojne televizije su objavljivale video-zapise na kojima se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina. Na jednom od njih čuje sa kako Dudaković viče: “Nek’ pali sve odreda!”, te kako naređuje streljanje dvojice zarobljenika. Te snimke Dudaković je nazivao “montažama” i “vađenjem riječi iz konteksta”.

Na jednom od snimaka, prilikom napada na Bosanski Petrovac Dudaković je izdao monstruoznu naredbu: “Kolji, pali, siluj i ubijaj sve što je srpsko!”.

Tužilaštvo je protiv Dudakovića godinama vodilo istragu, a prijava protiv njega podnesena je još 2006. godine.

Atif Dudaković rođen 2. je decembra 1953. u selu Orahova, u okolini tadašnje Bosanske Gradiške. Završio je srednju vojnu školu u Zadru, a 1976. Vojnu akademiju, smjer artiljerija.

Osim Dudakovića optuženi su Ekrem Dedić, rođen 1953. godine, Sanel Šabić, rođen 1976. godine, Ibrahim Šiljedić zv. „Šiljo“, rođen 1973. godine, Safet Salihagić, rođen 1973. godine, Adis Zjakić, rođen 1975. godine, Hasan Ružnić, rođen 1973. godine, Redžep Zlojić, rođen 1966. godine, Samir Solaković, rođen 1972. godine, Fatmir Muratović, rođen 1972. godine, Muharem Alešević,  rođen 1973. godine, Husein Balagić, rođen 1954. godine, Ale Hodžić, zv. „Pumparica“, rođen 1970. godine, Edin Domazet, rođen 1970. godine, Ejub Koženjić, zv.“Ejko“ i „Šeširdžija“, rođen 1961. godine, Ibrahim Nadarević, rođen 1965. godine, Said Mujić, rođen 1960. godine.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i 6 stručnih vještaka te prilaganjem više od 1100 dokaznih materijala.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.