Naser Orić u UO Asker akademije čiji su snimci ratne obuke djece obišli region (VIDEO)

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

BiH

Snimci maloljetnika, koji u BiH uz predavače simuliraju vojnu obuku, šokirale su region, a posebno to što je u Upravnom odboru “Asker akademije” Naser Orić. Uz sve to, i fotografisanje maloljetnika sa zastavom “Islamske države”. Dok stručnjaci u Srpskoj upozoravaju da iza svega stoje vehabije i bivši pripadnici odreda “El mudžahid”, koji ih u Sarajevu obučavaju, prvi čovjek bh bezbjednosti Dragan Mektić, o svemu i danas neinformisan.

Sadržaji iz BiH na društvenim mrežama ponovo šokiraju. Nakon ErSoft klubova, region sada bruji o “askerima“. Ko su Askeri?

Riječ asker označava vojnika u staroj turskoj vojsci. U ovom slučaju, ta riječ okuplja djecu koja na snimku, uz predavače, simuliraju vojnu obuku, savladavaju fizičke prepreke i borilačke vještine, tvrde bezbjednjaci u Srpskoj. Osim sadržaja videa, da razloga za zabrinutost i reagovanje nadležnih ima vidi se, tvrde, i po imenima koja stoje iza takvih organizacija.

“Nermin Ćuprija i Bilal Dervišić su poznati široj bh javnosti. Dervišić je bio u odredu El Mudžahid i bio je privođen. Ono što posebno zabrinjava je, otkud Naser Orić u Upravnom odboru Askera“, ističe Predrag Ćeranić, dekan Fakultteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Da je Orić jedan od dva predsjednika Upravnog odbora Udruženja kluba borilačkih vještina “Asker akademije“ vidljivo je i u onlajn Registru udruženja građana Kantona Sarajevo. Komentar iz “Akademije“ nismo uspjeli dobiti, jer je, kako nam je u odgovoru na poziv rečeno, broj telefona u registru pogrešan.

Ipak, do Nermina Ćuprije, kojeg i Ćeranić navodi kao jednog od vođa askera, uspjeli smo doći. U telefonskom razgovoru nam je rekao da je riječ o sportskom klubu sa, kako tvrdi, 50 odraslih članova i oko 100 djece uzrasta od pet do 15 godina.

On ističe da trenira u tom klubu, a o optužbe da ova akademija zloupotrebljava djecu smatra neprimjerenim i kaže da je od igre sa djecom u parku napravljen medijski šok.

Koliko je sve igra, a koliko realna opasnost po bezbjednost, na nadležnim službama je da utvrde, ističu bezbjednjaci. Da nije sve naivno, osim imena koja stoje iza takvih klubova i video-snimaka, vidi se i po fotografijama.

Zabrinjavajuća je i ona sa Maglića, na kojoj maloljetnik uz odraslu osobu stoji pored zastave Republike Srpske držeći i zastavu “Islamske države”. Nadležne službe, ali i Ministarstvo bezbjednosti moralo bi reagovati- poruke su iz Srpske.

Ako se želi u zemlji sačuvati jedinstvo, dostojanstvo, onda službe, prije svega Obavještajna služba koja prikuplja podatke i druge agencije, a ima ih bezbroj, bi morali hitno u roku od 24 ili 48 časova to da provjere, jer to su lako provjerljive stvari“, ističe Sredoje Nović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Kada je u pitanju nešto što se tiče Republike Srpske, onda se tu od neke marginalne i nebitne stvari pravi paraformacija, a od situacije gdje zaista moramo da se zabrinemo onim što vidimo da se dešava u vehabijskim enklavama, Mektić je uvijek zatečen, iznenađen, traži vrijeme. Dakle, vrlo neozbiljno sa njegove strane“, ističe Ćeranić.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić, ni danas o ovom slučaju nema informacije. Kaže, zasad ovakve organizacije nisu predstavljale opasnost po bezbjednost, ali šta se krije u pozadini ostaje da se ispita.

“Ne mogu danas imati podatke. Kad bih tako brzo rješavao probleme, od juče do danas, onda bi mi riješili i sve moguće američke probleme. Treba da se vidi šta je motiv, šta je pozadina i ko stoji iza toga“, dodaje Mektić.

Prije ove, aktuelna je bila priča o ErSoft klubovima čiji članovi pod punom ratnom opremom simuliraju vojne sukobe. I tada su bezbjednjaci u Srpskoj upozoravali na opasnost, i tada su mediji pitali, ali i tada je konkretna informacija ili reagovanje nadležnih izostalo.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.
  1. Ovo se isto sve desavalo i prije 5 godina a i prije 10 godina. Naravno tada su na vlasti bili crveni pa se nije previse o tome pricalo. Terorizam je problem koji imaju i puno bogatije i razvijenije drzave, a ne jadna i bjedna BIH ( da ne govorim RS ). Koliko je ovo postalo politicko pitanje pokazije i jedinstveni broj za interpol ? Tada je ” prijenos nadleznosti ” bitniji od terorizma, a kada je treba uzeti kredit od MMF-a tada mogu i akcize i prenos nadleznosti nad bankama.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.