Moskva optužila Incka za srbofobiju

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

BiH

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov rekao je da je posljednji izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savjetom bezbjednosti UN “najneobjektivniji” u posljednjih osam godina, te optužio Incka za srbofobiju, prenijela je ruska agencija “Tass”.

“Sadašnji dokument manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku, izabranih tendenciozno, pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije”, rekao je Safronkov na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, iz Inckovog izveštaja “faktički proizilazi samo jedno – da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi”.

“Svakome koje je iole upoznat sa situacijom u BiH, jasno je da je slika, koju je predstavio visoki predstavnik, daleko od stvarnosti, da dovodi u zabludu i pokazuje da je autor izgubio dodir sa realnošću”, rekao je Safronkov.

On je naveo da duboku zabrinutost izaziva to što Incko naginje ka neprikrivenoj srbofobiji, kao i to što je svoje svakodnevne aktivnosti sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za evroatlantske integracije BiH, uprkos sadržaju njegovog mandata i unutarpolitičkoj realnosti u zemlji gdje boravi.

Safronkov je podsjetio da Incko predstavlja “međunarodnu zajednicu u cjelini, a ne njene pojedine članove, i to po njegovom izboru”.

“On je dužan da sprovodi usaglašenu liniju, a ne da izvršava nečije pojedinačne naloge i da se rukovodi ličnim animozitetima”, istakao je Safronkov.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik u BiH “ne bi trebalo da se bavi antagonizmima, već dobrosavjesnim izvršavanjem svojih obaveza”.

“Ovakav pristup podrazumijeva podsticanje procesa nacionalnog pomirenja, unutrašnjeg političkog uzajamno uvažavanog dijaloga, kompromisa i konsenzusa i, naravno, poštovanja mišljenja svih strana”, istakao je Safronkov.

“Tass” napominje da je Rusija juče podržala rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o nastavku vojne operacije EU u BiH, ali je još jednom oštro kritikovala visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Incka.

U izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN, Incko je istakao napredak BiH u periodu od dvije decenije protekle od kraja krvavog građanskog rata, ali istovremeno je govorio o “izazovima” koji su ostali u primjeni Dejtonskog sporazuma.

Među njima, Incko je pomenuo teškoće u sprovođenju političkih reformi, kao i “aktivnosti i izjave predstavnika Republike Srpske”, koje, prema njegovim riječima, “dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih struktura”.

Sličnu tačku gledišta na zasjedanju su iskazali i predstavnici zapadnih zemalja.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.