Konkurs za idejna rješenja obnove bob i sankaške staze na Trebeviću

Izvor: redakcija/ba.ekapija.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

BiH

Foto izvor: wikimedia

Organizatori sarajevskih Dana arhitekture 2018 pozvali su arhitekte da ponude rješenja i ideje za bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti – arhitekte, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi.

Svi pristigli radovi biće objavljeni na veb stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018, koji će biti održani od 23. do 27. maja u Sarajevu.

Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti obezbijeđen smještaj u Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018.

Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada od 300 EUR. Odabrani radovi će potencijalno biti prezentovani u javnim medijima i gradskoj upravi.

Rok za dostavljanje radova je 15. april do 23.59 h na mail: info@daniarhitekture.ba, a rezultati će biti objavljeni 25. aprila.

Staza za bob i sankanje na Trebeviću izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre 1984. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koja je i poslije igara trebala da privlači posjetioce na planinu. Kompleks je u potpunosti izgrađen do septembra 1982. godine.

Profesor Gorazd Bučar zajedno sa grupom arhitekata projekovao je stazu u dužini od 1.570, odnosno od 1.900 metara sa dvije rekreativne izlazne-zaustavne rampe. Staza se sastoje od pravih dionica i 13 krivina u obliku propisanih “figura”, sa prosječnim uzdužnim padom staze od 10,2%, a najvećim od 15%.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.