Izvještaj protiv Harisa Silajdžića za ratne zločine

Izvor: atvbl.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

BiH

Protiv bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića podnesen je izvještaj Tužilaštvu BiH zbog krivičnih djela ratnog zločina počinjenog na području opštine Konjic, potvrđeno je za “ATV” iz Policijske uprave Trebinje.

Tužilaštvu BiH izvještaj je podnijelo Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina Policijske uprave Trebinje.

Silajdžić je osumnjičen da je od početka 1992. godine  do novembra 1993. u svojstvu ministra inostranih poslova, a od novembra 1993. do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika Vlade BiH i jednog od osnivača Partijske lige u Konjicu, donosio odluke o osnivanju sabirnih centara (logora) na području Konjica, Čelebića, Musala i Bradina u kojima se nalazilo  protivpravno lišeno slobode više stotina civila srpske nacionalnosti, ubijeno 32 lica, a više desetina žena silovano, što potvrđuje  da je vršeći najjodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti znao i odobravao postojanje i djelovanje navedenih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, navodi se u dokumentu PU Trebinje koji je u posjedu “ATV”-a.

Kako javlja pomenuta televizija, u dokumentu stoji da je odgovoran  što je kao visoki funkcioner Republike Bosne i Hercegovine, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljanjima u logorima.

“U Konjicu je smrtno stradalo 186 lica, 2.000 zarobljeno u logore bez ikakvih prava, a više desetina  žena silovano, što je imalo za posljedicu izvršenje teških kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, a nije ništa učinio da bi to spriječio, čime je osumnjičeni Haris Silajdžić počinio krivično djelo Ratni zločini protiv čovječnosti i Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, tvrde u Policijskoj upravi Trebinje.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.