Izetbegović: BiH na pragu NATO alijanse

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

BiH

Foto izvor: AA

I dalje ne prestaju reagovanja zbog usvajanja Strategije spoljne politike BiH. Proteklih dana reagovali su iz gotovo svih stranaka u Srpskoj. Dugo je ćutao samo jedan od glavnih aktera, srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić. Danas je uputio pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, u kom navodi da se prilikom izrade Strategije konsultovao sa domaćim stručnjacima, ambasadorima i profesorima iz Srpske, te da niko od njih nije imao ozbiljniju primjedbu na sadržaj ovog dokumenta.

Nakon 3 dana srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić odgovorio je na pismo predsjednika Republike Milorada Dodika. U Ivanićevom pismu ne piše sa kim se konsultovao prilikom izrade Strategije. On odbacuje mogućnost da BiH ikada uvede sankcije Rusiji. Tvrdi da se u Strategiji ne pominje članstvo u NATO savez.

“Podsjećam da se u Strategiji nigdje ne spominje članstvo BiH u NATO savez, što čak ni Vi ne možete da negirate. Smatram da BiH ne može postati član NATO, sve dok i ako Srbija ne bude u NATO savezu. Taj stav jasno zastupam već duže od deset godina i nemam ga namjeru mijenjati”, navodi Ivanić.

Hvalospjeve na račun Strategije spoljnih poslova, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izgovorio je na nedavno održanom Programskom skupu SDA.

“Predsjedništvo BiH je, bez obzira na složene odnose i stranačke nesporazume, sve odluke u ovom mandatu, a bilo ih je preko hiljadu, donijelo konsenzusom i bez preglasavanja. Usvojeni su strateški dokumenti koji se odnose na odbranu i vanjsku politiku, na koje se čekalo 15 godina. To je pregled odbrane i sveobuhvatna reforma Oružanih snaga i Strategija spoljne politike. I naši ljudi ponekad ne znaju šta su ti dokumenti, a onda saznaju kada se Milorad Dodik na njih obruši. Kao što se ovih dana obrušio na Strategiju”, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

I na tome se nije zaustavio. Rekao je da je BiH na ulaznim vratima NATO alijanse.

Predsjedništvo je poklonilo poseban značaj i davalo impuls svim procesima koji su se odnosili na integraciju BiH u NATO i EU. BiH se faktički nalazi u predvorju ovih moćnih državnih i sigurnosnih asocijacija. U aprilu će biti aktiviran MAP… Akcioni plan za članstvo u NATO”, dodaje Izetbegović.

Predsjednik Srpske poručuje da bi članstvo BiH u NATO bilo poniženje za srpski narod i poručio da na Drini ne može biti NATO granica.

“Šta je Ivanić pristao da uradi? Ignoriše sav taj stav. On će, naravno, doći ovdje i vama reći da je protiv toga da ide u NATO, a nije bio spreman da glasa da budemo neutralni. Mi smo glasali, NSRS je rekla da smo mi neutralni u tom smislu”, zaključuje Dodik.

Mladen Ivanić tvrdi da u Strategiji nema nijedne riječi o članstvu u NATO.

Ipak ima o intenziviranju saradnje sa NATO-om, poručuju iz Udruženja “Čast otadžbine” iz Beograda, koje je osudilo donošenje Strategije spoljne politike.

“Strategija spoljnih poslova”, kao i ostale “strategije” koje su kreirane u Sarajevu, samo su nagovještaj antisrpskog djelovanja, poručuju iz Udruženja “Čast otadžbine”.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.