Dramatično u Ivan Sedlu: Policija HNK brani prolaz migranata

Izvor: Nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

BiH

Foto izvor: Avaz

Pet autobusa sa 270 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo. Kkao je rekao jedan od migranata, njegovoj saputnici je pozlilo.

Migrante je zaustavila specijalna policija, a autobusi trenutno stoje na Ivan sedlu koje je u nadležnosti Kantona Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, odluku o zaustavljanju donio je komesar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ali o tome nema zvanične potvrde.

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović nije znao da li postoji odluka Vlade ili MUP-a o zaustavljanju migranata.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima za “Nezavisne” je rekao da su jake policijske snage zaustavile iz HNK-a konvoj sa migrantima i vratile ga u Sarajevo.

On tvrdi da ovime nije ispoštovana odluka Vijeća ministara i da konvoj sad čeka da vidi šta će uraditi državne isntitucije.

Kako javlja naš novinar saznaje, situacija je konfuzna i dramatična. Migranti ne znaju šta se dešava, a s jedne strane se nalaze pripadnici MUP-a HNK koji imaju naređenje da spriječe prolazak migranata, a sa druge specijalci MUP-a KS koji treba da ih sprovedu.

Kako je za televiziju “N1” rekao jedan od migranata, putnici iz autobusa je pozlilo. On je rekao da misli da ona ima problema sa srcem i da su pozvali hitnu pomoć.

U azilantskom centru Salakovac gdje je sve bilo spremno za prijem migranata nemaju nikakvih informacija o zabranama.

“Ilegalni migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod sarajevske Vijećnice jutros su u pet autobusa prebačeni ka izbjegličkom centru Salakovac”, rekla je  portparol MUP-a Sarajevskog kantona Suvada Kuldija.

Prema njenim riječima, migranti su se dobrovoljno spakovali i nije bilo nikakvih problema, niti prisile.

Kuldija je “Nezavisnim” potvrdila da je jedinica za podršku MUP-a KS cijelo vrijeem sa konvojem i da  još uvijek nema nikakvo naređenje, nego da se čeka odluka Minsitarstva bezbjendosti BiH..

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH je najavio vanrednu konferenciju  za medije i rekao da je ovo državni udar.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK demantovao je u petak u izjavi medijima u Mostaru da je Kantonalna vlada u bilo kojem obliku razmatrala ili usvojila odluku o zabrani ulaska migranata s Bliskog istoka na područje HNK.

Hadžović tvrdi da Vlada HNK zvanično nije donijela nikakvu odluku, ali ne isključuje mogućnost da je neko iz Vlade ili policije postupio bez zvanične odluke i na svoju ruku.

U kovoju se nalazi 251 odrasli migrant i 18 djece.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.