Darko Peco traži milion KM odštete za duševnu bol

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

BiH

Darko Peco, koji je bio uhapšen zbog sumnje da planira teroristički napad u Sarajevu, ali je istraga protiv njega obustavljena, zatražio je milion KM odštete za mjesec dana provedenih u pritvoru.

Na pripremnom ročištu pred Sudom BiH, Peco je rekao da su on i njegova porodica pretrpjeli ogromnu duševnu bol.

“Nijedan novac ne može ublažiti moje boli. Ja sam obilježen na svakom graničnom prelazu u BiH i bez milion KM ne želim da pričam. Ako treba, ići ću do Strazbura”, rekao je Peco, koji nije pristao na odštetu od 3.000 KM, što su prethodno najavili njegov advokat Senad Dupovac i Pravobranilaštvo BiH.

Dupovac je rekao da je njegov branjenik nezakonito lišen slobode, samo zato što ima bradu i samo zato što je dva puta očev automobil parkirao pred Ambasadu Austrije u Sarajevu.

“Samo zbog imidža što nosi bradu kao umjetnik, moj branjenik, koji je iz miješanog braka, uhapšen je i osumnjičen za terorizam. Lišen je slobode od maskiranih osoba s dugim cijevima, što je njemu i njegovoj porodici nanijelo primarni strah. Neizvjesnost, strah i zabrinutost trajali su mjesecima. Bio je depresivan, nemoćan, izgubljen i bespomoćan. Povrijeđeni su mu čast, ugled i ljudsko dostojanstvo”, rekao je Dupovac.

Advokat Dupovac je sa Pravobranilaštvom BiH razgovarao o isplati od oko 3.000 KM, na što Peco nije pristao, prenosi Birn.

Nakon kraće konsultacije sa svojim klijentom, Dupovac je zatražio odgađanje ročišta, te najavio otkazivanje punomoći, a Peco je izjavio da od BiH želi milion KM.

U predmetu kodnog naziva “Rez”, u decembru 2015. uhapšeni su i u pritvoru su, uz Pecu, mjesec dana proveli Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Elvir Mašić, Edin Tabaković i Adis Kešan. Više mjeseci su kasnije bili pod mjerama zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u decembru 2016. godine.

Tabaković i Murić ranije su pristali na isplatu odštete u visini od 3.000 KM, odnosno 3.400 KM.

Nastavak pretresa po Pecinom tužbenom zahtjevu zakazan je za 28. novembar.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.