U BiH registrovano samo 14 električnih automobila

Izvor: Nezavisne

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Auto svijet

Električna i hibridna vozila, zbog činjenice da su ekološki prihvatljiva, svugdje u svijetu prepoznata su kao vozila budućnosti, a u BiH do sada je registrovano samo 14 vozila na električni pogon i 372 na hibridni pogon, potvrdili su u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH).

U IDDEEA kažu da je u BiH registrovano ukupno 386 ekološki prihvatljivih vozila, od čega 14 čisto električnih vozila.

“Njih 13 je registrovano u FBiH i jedno u Brčko distriktu, dok nijedno električno vozilo nije registrovano u RS”, pojasnili su u IDDEEA.

Goran Rakić, šef Kabineta direktora IDDEEA, kaže da je, prema podacima kojima raspolažu, od 13 registrovanih električnih vozila u FBiH, šest u Sarajevu, četiri u Tuzli, dva u Mostaru i jedno u Zenici.

Rakić dodaje da su u BiH registrovana 372 vozila koja se pokreću na hibridni pogon, odnosno kombinaciju električnog pogona i goriva.

“U RS imamo 95 registrovanih hibridnih vozila, u FBiH 272 hibridna vozila, a u Brčko distriktu pet takvih vozila”, rekao je Rakić.

U razvijenim zemljama raznim podsticajima vozače nastoje motivisati na kupovinu ekološki prihvatljivih automobila. BiH još nema podsticaje za kupovinu ili registraciju ovih automobila, ali u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH kažu da se intenzivnije aktivnosti na tom polju očekuju u drugoj polovini 2018. godine i da će ići u dva pravca.

“Prvi pravac aktivnosti je eliminacija prepreka u propisima kod tehničkih pregleda i registracije električnih vozila u cilju davanja povlaštenog tretmana ovoj kategoriji vozila. Drugi pravac je jačanje svijesti”, rekli su u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Istakli su da je u planu i inicijativa za formiranje fonda za subvenciju nabavke ekološki prihvatljivih, odnosno hibridnih i električnih vozila, te za olakšavanje registracije.

Za one koji žele da voze električni automobil u BiH problem može predstavljati i nedostatak punionica, kojih ima samo u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH kažu da razmatraju međunarodne projekte i inicijative u koje se BiH može uključiti kad je u pitanju izgradnja punionica.

“Razmatramo projekte izgradnje punionica za električna vozila kako bi se postigla mreža od bar jedne punionice na 100 kilometara puta”, kazali su u ovom ministarstvu.

Poređenja radi, u Srbiji je registrovano 128 električnih i 204 hibridna vozila, dok je Hrvatska u 2016. godini imala više od 100 punionica i više od 800 registrovanih električnih automobila.

U okviru nedavnog sajma “ENERGA 2018” u Sarajevu održan je tematski panel “Budućnost je pred vratima – Stanje i perspektive električnih automobila u BiH” na kojem su razmijenjena iskustva stručnjaka iz ove oblasti. Na sajmu je zaključeno da “električnu revoluciju”, na putevima u BiH, treba očekivati od 2020. godine.

Broj električnih vozila

  • Sarajevo 6
  • Tuzla 4
  • Mostar 2
  • Zenica 1
  • Brčko 1

Broj hibrida

  • FBiH 272
  • RS 95
  • Brčko distrikt 5
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.