Šta morate znati o lancima za automobile

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Auto svijet

Foto izvor: ADAC

Kratki dani, duge noći, snijeg i led, niske temperature – zima otežava skoro sve aktivnosti, naročito vožnju. Za volanom treba biti pažljiv, kako u urbanim središtima, a pogotovo na planinskim cestama, piše radiosarajevo.ba.

U nekim situacijama – u prvom redu na dubokom snijegu – ne pomažu čak ni zimske gume pa je jedino rješenje korištenje lanaca za snijeg. Ne čudi onda da zakonodavci sve više zemalja (uključujući i BiH) u obaveznu zimsku opremu propisuju i lance.

Kao i kod zimskih guma, i ponuda lanaca na tržištu prilično je “šarena”. Mogu se naći lanci različitih cjena, tipova, načina postavljanja.

Vrste lanaca

Kod skupljih elastičnih (prsten) lanaca elastični prsten drži lance kao cjelinu i osigurava da se jednim potezom stavi na točak. Zbog naprezanja u prstenu lanci zadržavaju svoju poziciju i trebaju se samo postaviti na prednju stranu gume. Elastični (prsten) lanci posebno su pogodni za vozila kod kojih je malo prostora u blatobranima jer se vozač ne treba duboko zavlačiti iza točka.

Drugačije je kod klasičnih lanaca: I ovdje postoji prsten, ali bez elastičnog prstena, pa lance treba povući iza točka, podići u blatobranu i potom “zaključati”. Tek tada se lanci mogu poravnati sa gumom. Prednost klasičnih lanaca je što mogu izdržati više bočnih opterećenja (recimo, prilikom očešavanja bokom točka o čvrste predmete poput ledenog bloka) u odnosu na elastične.

Brzomontažni lanci za snijeg jednostavno se postave oko gaznog sloja gume, učvrste posebnim zavrtnjima za središnji dio točka, a proizvođači navode da se “centriraju” automatski u vožnji.

Alternativu lancima predstavlja “čarapa” za točak od kompozitnih vlakana. Nudi solidnu trakciju na snijegu, ima prednost zbog lakše montaže na točkove i manje težine u odnosu na klasične lance, ali “pada” zbog slabog “držanja” vozila na ledu i brzog trošenja.

Osnovna pravila o lancima

– Lanci traže dosta fiskulture pri stavljanju i skidanju, ali i prethodne pripreme, odnosno “vježbi montaže na suvom”. Jer, ukoliko dođe do zaglavljivanja vozila na snijegu, biće ih teško, ako ne i nemoguće montirati.

– Montaža lanaca za snijeg uz pomoć automobilske dizalice sigurna je samo na tvrdoj podlozi, s tim da valja računati na duže vrijeme postavljanja. Pošto se lanci uglavnom postavljaju u vanrednim situacijama, na strminama, cestama prekrivenim snijegom, kada dizalica ne može pronaći “čvrsto tlo pod nogama”, svakako izbjegavati standardnu dizalicu. Tada jedino pomaže hidraulička sa točkićima koja daje kakvu-takvu stabilnost. Dodatni problem je rizik od povrede pri montaži lanaca uz pomoć dizalice.

– Sa lancima se ne mogu voziti duže dionice, a posebno je neugodno na očišćenim cestama. Tada se lanci brzo troše, a da se ne pominje koliko je lošije ležanje na cesti i duži kočioni put.

– Kada su lanci na vozilu brzina se mora značajno redukovati. Ne voziti brže od 50 km/h!

– Lanci se postavljaju na pogonske točkove. Ukoliko je automobil sa zadnjim pogonom, motor će znatno lakše tjerati vozilo, ali neće biti od velike pomoći u upravljanju. Stoga i prednju osovinu treba opremiti dobrim zimskim gumama, ili razmotriti stavljanje lanaca na sva četiri točka (tradicija u Sibiru i na Aljasci).

– Kod vozila na prednji pogon lanci su znatno bolji asistent. Pomažu i u vuči, i u upravljanju, i pri kočenju. Ali i u ovom slučaju zadnja i prednja osovina nisu u jednakoj situaciji pa ne treba pretjerivati sa ubrzavanjem, kočenjem, a posebno ne pri ulasku u klizave krivine.

– Na vozilima koja imaju ugrađen ESP, isključiti sistem elektronske stabilnosti prilikom vožnje sa lancima. ESP pogoršava trakciju točkova sa lancima i smanjuje vučnu silu.

– Antikorozivni testovi pokazuju da skoro svi lanci samo nekoliko mjeseci nakon vožnje posoljenim cestama pokazuju veliku sklonost ka rđanju. Da bi se sačuvali i za narednu zimu, treba ih na kraju snježne sezone dobro isprati, i posušiti i dobro zaštititi nekim od lakih antikorozivnih sredstava.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar