Korisni savjeti za bezbjednu vožnju po snijegu i ledu

Izvor: redakcija/srpskacafe.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Auto svijet

Foto izvor: Arhiva/trebevic.net

Za vožnju u zimskim uslovima uvijek je potrebno mnogo više opreza, koncentracije, ali i posebne vještine i znanja. 

Pored posjedovanja zimske opreme koja je obavezna, svi vozači koji se odluče da prihvate izazov vožnje po neočišćenim ulicama, trebalo bi da raspolažu i određenim znanjem.

Takođe, nije na odmet znati i da so, koja se najčešće koristi u borbi protiv snijega i mraza na ulicama, nema efekta na temperaturama ispod minus sedam, zbog čega je potreban dodatni oprez.

Saobraćaj se u gotovo cijeloj BiH odvija usporeno, a treba računati da snijega ima i na autoputevima, kao i putevima prvog prioriteta.

Iz tog razloga donosimo vam uputstvo kojeg bi trebalo da se pridržavate tokom vožnje u zimskim uslovima.

Čišćenje automobila

Za početak, dobro očistite automobil i to ne samo stakla, već i krov. Tokom vožnje taj snijeg sa krova može da sklizne što dovodi do smanjene vidljivosti, a to može da se desi baš u nekom ključnom momentu. Zato, ne budite lijeni, krenite ranije i dobro očistite automobil.

Snijeg i led sa stakla može se otkloniti pomoću grijača ili odgovarajućim metlicama, ali nikako vrelom vodom. Međutim, događa se da vozač ne može ni da uđe u automobil pošto se brave na niskim temperaturama zalede. Najefikasnijima u takvim situacijama su se pokazala sredstva koje proizvođači automobila prave upravo za određeni model ili univerzalna tečnost koja se prodaje u prodavnicama auto-dijelova i košta nekoliko maraka.

Podrazumijeva se da ste još odavno nabavili i zimske gume.

Kako uzbrdo, a kako nizbrdo

Podrazumijeva se da vozači, pogotovo početnici, ne bi trebalo da koriste u zimskim uslovima veći stepen prenosa od treće brzine. Takođe, postoje specifičnosti vožnje po klizavom, kako na uzbrdici tako i na nizbrdici.

Neke od caka vožnje na uzbrdici jeste da se koristi brzina za jedan stepen viša od one kojom se vozi po suvom tlu i da ne treba zaustavljati automobil. Naravno, ukoliko se to mora učiniti zbog raskrsnice ili semafora, preporučuje se lagano kretanje uz dodirivanje papučice za gas.

Na nizbrdici nikako ne treba juriti, već kočiti lagano, takozvanim sjeckanjem, odnosno nježnim spušatanjem i podizanjem stopala s kočnice. Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo se uvijek vozi u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu.

Bez naglih reakcija

U toku vožnje ne radite ništa ishitreno. Sve reakcije treba da budu lagane i planirane. Izbjegavajte visoke obrtaje, vozite u višem stepenu prenosa nego inače, pogotovu na startu, da bi se izbjeglo proklizavanje. Duplirajte rastojanje od vozila ispred, jer samo tako auto može da se zaustavi na vrijeme bez kočenja po snijegu.

Kočenje

Da bi kočenje bilo bezbjedno morate da procjenite razdaljinu koja vam je za to potrebna. Koči se motorom u kombinaciji sa blagim pritiskanjem pedale nožne kočnice.

Koči se postepeno da bi se izbjegla blokada točkova. Ako točkovi blokiraju, vozilo proklizava i gubi kontrolu. Tada treba otpusti kočnicu, zatim postepeno zakočiti, a istovremeno kočiti motorom (preći u manji stepen prenosa, odnosno prebaciti mjenjač u nižu brzinu).

Kada se vozi nizbrdo koristi se niži stepen prenosa nego kada se vozi po suvom vremenu. Tako se smanjuje rizik od blokade točkova.

Ako vozilo ima ABS to će pomoći da se izbjegne blokada točkova, ali neće uticati na prijanjanje i sposobnost kočenja. Jedini način da se povećaju zimske performanse na vozilu jeste da se koristite zimske gume prilagođene uslovima na putu.

Zašto je važno kretati iz druge brzine

Da bi se spriječilo proklizavanje treba krenuti lagano i postepeno ubrzavati. Ako točkovi proklizaju, ili se auto zaglavi u snijegu, treba krenuti iz druge brzine jer se tako smanjuje sila koja djeluje na točkove i povećava pogonska snaga. Ako auto ima automatski menjač, treba uključite Winter režim.

Skretanje

Prije nego što se uđe u krivinu treba usporiti kako bi se očuvala stabilnost vozila. Potrebno je okretati volan lagano, ali ako se osjeti da je prednji dio vozila neupravljiv odmah treba skloniti nogu sa papučice gasa, usporiti i blago kočiti ako je potrebno. Ako se zadnji dio vozila zanese, tada se lagano dodaje gas da bi se auto vratio na pravac. U krivinama preporučljivo je voziti sporo ujednačenom brzinom da bi se izbjeglo zanošenje vozila.

Prednja vuča

Vozila sa prednjom vučom imaju izvjesnu prednost u odnosu na ona koja imaju zadnju, posebno ako su na sva četiri točka zimske gume.

Prednost je u tome što je oko 60 odsto težine vozila raspoređeno na prednje točkove što olakšava pokretanje iz mjesta. Iako to pomaže kada se auto pokreće, to međutim ne pomaže prilikom zaustavljanja vozila.

S druge strane, raspodjela mase kod vozila sa prednjom vučom negativno utiče na upravljanje i vožnju u krivinama. Ipak, sa zimskim gumama na svim točkovima vožnja će biti udobnija a kočenje, skretanje i držanje na putu biće znatno bolji.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.